Πρόεδρος Εργαζομένων Λυρικής για 1974 - «Είμαστε με ελληνικό & τουρκικό λαό»

Θύελλα διαφορετικών αντιδράσεων ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις δηλώσεις του Προέδρου  των Εργαζομένων  της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νεκτάριου Σαμαρτζής για το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αναφορές αργότερα για την περίπτωση της Κύπρου

Όλα ξεκίνησα λίγο πριν την έναρξη της παράστασης του Οθέλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή το Σάββατο 5 Μαρτίου. Συγκεκριμένα ένας χορευτής, ο Γιάννης Μητράκης, (πατέρας Έλληνας και μητέρα από Ουκρανίας), τυλιγμένος με μια σημαία της Ουκρανίας διάβασε ένα κείμενο

καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή και αφιέρωσε την παράσταση  στην Ουκρανία και τους κατοίκους της.

Ωστόσο, κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην παράσταση, διαφώνησαν με αυτή την κίνηση, λέγοντας πως η θέση που εξέφρασε ο χορευτής δεν τους εκπροσωπεί όλους. Διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν ερωτήθηκαν ποτέ από τη διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για αυτή την κίνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το οποίο αργότερα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κίνηση που έκανε η διοίκηση, χωρίς να ερωτηθούμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να βγάλει μια ανακοίνωση που δείχνει μια μονομέρεια με το θέμα του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία.  Εμείς δεν τασσόμαστε με καμία πλευρά του πολέμου. Η τέχνη πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Ουκρανικό λαό και τους λαούς της περιοχής. Δεν αποδεχόμαστε την κυβερνητική προπαγάνδα για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Λέμε τώρα να σταματήσει ο πόλεμος».

Η δήλωση στην ΕΡΤ

Αργότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ , Νεκτάριος Σαμαρτζής, αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή δήλωσε:

«Είμαστε υπέρ των λαών, πάντα καταδικάζαμε τις στρατιωτικές επεμβάσεις όπως αυτή στην Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Καταδικάζουμε βεβαίως και την επέμβαση που έγινε από την Ρωσία στην Ουκρανία, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ταυτόχρονα όμως είμαστε με τους λαούς».

Στο ίδιο πλαίσιο υποστήριξε ότι: «Είμαστε με τους λαούς και όχι με τα κράτη που εξυπηρετούν τα εκάστοτε συμφέροντα» ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν στην εισβολή της Κύπρου, θα έλεγε τα ίδια που λέει τώρα για την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε:

«Το ’74 ήμασταν με τους λαούς, ήμασταν και με τον Τουρκικό λαό και με τον Ελληνικό. Για αυτό το λόγο, σήμερα είμαστε και με τον ουκρανικό λαό και με όλους τους λαούς που βρίσκονται στην περιοχή». 

Απόσπασμα 4:15

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος Εργαζομένων Λυρικής, 1974 #45 Είμαστε, Ελληνικό, Τουρκικό,proedros ergazomenon lyrikis, 1974 #45 eimaste, elliniko, tourkiko