Πρόεδρος: Ανοιχτή πληγή το θέμα των αγνοουμένων

Ο καθορισμός της 29ης Οκτωβρίου ως "Ημέρα Αγνοουμένων" φέρνει στην μνήμη μας την 29η Οκτωβρίου 1974, ημέρα που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, επεσήμαίνεται μεταξύ άλλων στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που διάβασε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου στη δέηση

για τους αγνοούμενους.

"Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας, που ουδέποτε επέστρεψαν στις οικογένειες τους και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται. Μιας τραγωδίας, που, κατά απαράδεκτο τρόπο, συνεχίζεται για εκατοντάδες οικογένειες μέχρι σήμερα. Μιας τραγωδίας που βίωσαν και βιώνουν και δεκάδες άλλες οικογένειες αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-’67".

Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων

Η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα, αναφέρει ο Πρόεδρος στην ομιλία του.

"Είναι πάγια η θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι, παρόλα τα προβλήματα και παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή".

Σοβαρό προβλημα η άρνηση του κατοχικού στρατού για πρόσβαση σε πληροφορίες

Ένα από τα προβλήματα, επισημαίνει ο Πρόεδρος, είναι η άρνηση και οι περιορισμοί που θέτει ο κατοχικός στρατός για απρόσκοπτη πρόσβαση για εκταφές και πραγματοποίηση ερευνών στις λεγόμενες «στρατιωτικές ζώνες» που δημιούργησε στις κατεχόμενες μας περιοχές. .

"Η έλλειψη συνεργασίας από τουρκικής πλευράς ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες για την τύχη Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπως ζήτησε επιτακτικά και με τον πιο επίσημο τρόπο η πλευρά μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε επιστολή που είχε αποστείλει πριν μερικά χρόνια στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχε ζητήσει να κατατεθούν στη ΔΕΑ όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις περισυλλογές που πραγματοποιήθηκαν από τα πεδία των μαχών μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και στο αίτημα αυτό".

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, αναφέρει, είναι οι μετακινήσεις οστών από πολλούς πρωτογενείς χώρους ταφής στις κατεχόμενες περιοχές, όπως των αγνοουμένων της Άσσιας, Κορνόκηπου, Αγίου Ιλαρίωνα αλλά και σε άλλες περιοχές. "Οι μετακινήσεις αυτές έγιναν σκόπιμα και οργανωμένα μετά από οδηγίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα στο πρόγραμμα της ΔΕΑ όπως επίσης, φυσικά, να προκαλείται και τεράστιος ψυχολογικός πόνος στους συγγενείς των αγνοουμένων, αφού σε αυτούς παραδίδονται μόνο τεμάχια μικρών οστών των αγαπημένων τους. Θέλω να τονίσω και να ξεκαθαρίσω την πάγια θέση μας ότι η παράδοση μεμονωμένων οστών ή ακόμα και ολοκληρωμένων λειψάνων δεν αποτελεί για εμάς σωστή και πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων. Οι οικογένειες δικαιούνται και πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλες τις πτυχές της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Η κυβέρνηση έχοντας επίγνωση όλων των προβλημάτων που καθυστερούν τις προσπάθειες για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για επίλυση τους, προς όφελος των οικογενειών, τόσο των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αλλά και των Τουρκοκυπρίων".

Στο κρίσιμο αυτό στάδιο που διέρχεται το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων, προσθέτει, επείγει η υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πρόβλημα των αγνοουμένων, όπως επίσης και των προνοιών των ενδιάμεσων ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, ζητούμε από όλες τις χώρες και ειδικά από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους προς την Τουρκία, ώστε η χώρα αυτή να συνεργαστεί, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

"Το δράμα των αγνοουμένων αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και το λαό της. Η σημερινή ημέρα μας επιβάλλει, περισσότερο από ποτέ, να συνεχίσουμε τον διαρκή αγώνα που δίνει η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την συμπαράσταση και συμπαράταξή μας στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων μας όπως και σε αυτές που οι δικοί τους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους, για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, για να θέσουμε τέλος στον πόνο, για να σκουπίσουμε τα δάκρυα και να κλείσουμε πραγματικά τις πληγές του μαρτυρικού νησιού μας", καταλήγει ο Πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα