Προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία: Προς ευρεία νίκη του στρατηγού Σουμπιάντο

Ο ινδονήσιος υπουργός Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο μοιάζει σήμερα σε πολύ καλή θέση για να πάρει τον Οκτώβριο το τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της νοτιοανατολικής Ασίας, την επομένη των προεδρικών εκλογών, αν και οι αντίπαλοί του δεν έχουν αναγνωρίσει την ήττα τους μέχρι τώρα.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία, με παρελθόν πολύ αμφιλεγόμενο, υποψήφιος για 3η φορά, εξασφάλισε μεγάλο προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του στον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με προβολές, κάτι που σημαίνει πως

οδεύει να λάβει απόλυτη πλειοψηφία και να ανακηρυχθεί νικητής χωρίς να χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με τα επίσημα αλλά ακόμη μερικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, ο Πραμπόβο Σουμπιάντο προηγείται με το 55,97% των ψήφων με το 39% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί. Το ποσοστό του είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του πλησιέστερους αντιπάλου του Άνιες Μπασουένταν. Τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν παρά στα τέλη του Μαρτίου.

«Όλες οι καταμετρήσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις (σ.σ. εξόδου από τα εκλογικά τμήματα) έδειξαν πως το (ψηφοδέλτιο) Πραμπόβο-Γκιμπράν νίκησε σε μόνο έναν γύρο», είπε ο στρατηγός ε.α. χθες βράδυ, έχοντας στον πλευρό του τον Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα, ο μεγαλύτερος γιος του απερχόμενου προέδρου.

Χιλιάδες υποστηρικτές του πανηγύριζαν για μεγάλο μέρος της νύχτας μπροστά στην κατοικία του στην Τζακάρτα τη νίκη του.

«Η νίκη αυτή θα είναι νίκη για όλους τους Ινδονήσιους», πρόσθεσε, υποσχόμενος να σχηματίσει κυβέρνηση αποτελούμενη από «τους καλύτερους γιους και τις καλύτερες κόρες της Ινδονησίας».

Παρότι έχει κατηγορηθεί για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών της δικτατορίας του Σουχάρτο (1967-1998), αναμένεται να πάρει το τιμόνι της χώρας που χαρακτηρίζεται η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, έπειτα από δέκα χρόνια του Τζόκο Ουιντόντο, ή Τζόκοουι, στην προεδρία. Έπειτα από δυο θητείες, δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα ως εκ του Συντάγματος.

Ο υπουργός Άμυνας είχε αντιπάλους τους Άνιες Μπασουένταν, άλλοτε κυβερνήτη της Τζακάρτας, και Γκαντζάρ Πρανόουο, πρώην κυβερνήτη της κεντρικής Ιάβας.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση της εκλογικής επιτροπής», ανέφερε ο Άνιες Μπασουένταν, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως είναι υποχρεωμένος να «σεβαστεί την απόφαση του λαού».

Το περιβάλλον του Γκαντζάρ Πρανόουο από τη δική του πλευρά κατήγγειλε «συστηματική και μαζική» νοθεία, χωρίς να παρουσιάσει καμιά απόδειξη.

Αναλυτές θεωρούν τη νίκη του Πραμπόβο ουσιαστικά εγγυημένη.

«Τέλειωσε για τους Άνιες και Γκαντζάρ», εκτίμησε ο Έιντριαν Βίκερς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Την περίοδο που ήταν επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, ο κ. Πραμπόβο έχει κατηγορηθεί από ΜΚΟ πως διέταξε απαγωγές και βίαιες «εξαφανίσεις» αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας τα χρόνια του 1990, καθώς το καθεστώς Σουχάρτο όδευε στο τέλος του. Ο στρατηγός ε.α. απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Ουδέποτε διώχθηκε από τη δικαιοσύνη.

Εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του, ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός στερείτο το δικαίωμα να λάβει θεώρηση διαβατηρίου για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία.

Ωστόσο, χάρη στην ευρεία και πολύ προσεγμένη παρουσία του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ομάδα του τον παρουσιάσει σαν «συμπαθητικό παππούλη», άλλαξε την εικόνα του και προσελκύει ιδίως νέους, που συχνά αγνοούν τις κατηγορίες σε βάρος του και πιστεύουν τη δέσμευσή του πως θα συνεχίσει την πολιτική του πολύ δημοφιλούς Τζόκοουι.

Ο υπουργός Άμυνας ωφελήθηκε εξάλλου στην εκστρατεία από το ότι υποψήφιος αντιπρόεδρός του είναι ο 36χρονος γιος του απερχόμενου προέδρου.

Καθώς από νομική άποψη είναι υπερβολικά νέος, ο Γκιμπράν Ρακαμπούμινγκ Ράκα μπόρεσε να είναι υποψήφιος μόνο χάρη σε αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με καθοριστική την ψήφο του προέδρου του σώματος Ανουάρ Οσμάν — ή με άλλα λόγια του κουμπάρου του αρχηγού του κράτους.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και πανεπιστημιακοί επικρίνουν τον απερχόμενο πρόεδρο για αυτή που χαρακτήρισαν παραβίαση της νομοθεσίας, καταγγέλλοντας επίσης ότι χρησιμοποίησε πόρους του κράτους για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του υπουργού και του γιου του.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ δήλωσε σήμερα πως η Καμπέρα «ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τον επόμενο πρόεδρο» της Ινδονησίας.

Η διπλωματία των ΗΠΑ συνεχάρη τους Ινδονήσιους για τη «μεγάλη συμμετοχή» τους στις εκλογές, χωρίς αναφορά στον Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εξέφρασε τις ανησυχίες της και παρότρυνε τον Πραμπόβο Σουμπιάντο να δείξει διαφάνεια για το παρελθόν του. Κάτι που αφορά τόσο «τρέχουσες υποθέσεις που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» όσο και «ευθύνες» και την απόδοση «δικαιοσύνης» για «το παρελθόν» του, εξήγησε ο Φιλ Ρόμπερτσον, υποδιευθυντής του τμήματος της HRW για την Ασία.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ επιμένει: «Θα εξαπολύσουμε δυνατή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα