Προεδρικές Εκλογές Γαλλίας: H μονομαχία τις ψήφους

Σε πεδία μάχης με αλληλοεκτοξεύσεις κατηγοριών, μετατράπηκαν την Πρωτομαγιά, οι δύο συγκεντρώσεις στο Παρίσι, των δύο φιναλίστ της προεδρικής.

Ήταν οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις πριν από το δεύτερο γύρο της Κυριακής, η Μαρίν Λεπέν στο εκθεσιακό κέντρο της Βιλπέντ, και ο Εμμανουέλ Μακρόν στη Βιλέτ.

Οι συγκεντρώσεις ήταν ισοδύναμες από πλευράς κόσμου και ενθουσιασμού των οπαδών. Η πραγματική μάχη δεν δόθηκε αυτή τη φορά στο επίπεδο των εικόνων, αλλά στο επίπεδο του λόγου.

Οι δύο μονομάχοι

δεν χαρίστηκαν χτύπημα στο χτύπημα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια στην τελική ευθεία να κερδίσουν τους αναποφάσιστους, ο μεν Μακρόν για να διατηρήσει την πρωτοπορία του, η δε Λεπέν για να κερδίσει τις επιπλέον 10 μονάδες που στοχεύει, ώστε να φθάσει ή να ξεπεράσει το 50%.

Πρώτη, ξεκίνησε τις εχθροπραξίες από τη Βιλπέντ η Λεπέν, ειρωνευόμενη το κίνημα «Εμπρός!» του Μακρόν : «Δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα για τους Γάλλους με τον Μακρόν, δήλωσε, γιατί η φιλοσοφία του είναι «Εμπρός! - προχώρα ή ψόφησε». Είναι πορεία για περισσότερη παγκοσμιοποίηση, αύξηση της μιζέριας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, του αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι πορεία προς την αποδιοργάνωση όλων των επαγγελμάτων με κίνδυνο να αφεθούν οι καταναλωτές χωρίς προστασία στα χέρια του κάθε απατεώνα».

Η απάντηση του Εμμανουέλ Μακρόν ήταν άμεση από τη Βιλέτ: «Αυτοί εδώ, είναι οι πραγματικοί εχθροί μας, ισχυροί, οργανωμένοι, ευέλικτοι, αποφασιστικοί, γεμάτοι μίσος αλλά και δειλοί και άνανδροι. Αυτοί συνιστούν τη γαλλική ακροδεξιά. Η κυρία Λεπέν σωστά συνόψισε την κατάσταση, με τη γνωστή της αγένεια, είπε: «Εμπρός! προχώρα ή ψόφησε». Έχει δίκιο, εμείς είμαστε «Εμπρός! Εμείς αυτοί που προχωράμε».

Στην αντεπίθεση η Λεπέν, θυμήθηκε την περίφημη φράση του Φρανσουά Ολάντ το 2012 .« Ο πραγματικός μου αντίπαλος» είχε πει ο Ολάντ, «δεν έχει όνομα, δεν έχει πρόσωπο, δεν έχει κόμμα, δεν θα παρουσιαστεί ποτέ σε εκλογές, παρ' όλα αυτά κυβερνά, αυτός ο αντίπαλος είναι ο κόσμος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Σήμερα ο αντίπαλος του γαλλικού λαού» πρόσθεσε η Λεπέν «είναι πάντα ο κόσμος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μόνο που αυτή τη φορά έχει ένα όνομα, έχει ένα πρόσωπο, ένα κόμμα και είναι υποψήφιος ελπίζοντας να εκλεγεί, λέγεται Εμμανουέλ Μακρόν».

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα» ανταπάντησε ο Μακρόν, «δεν είναι μόνο η επόμενη πενταετία, αλλά οι επόμενες δεκαετίες για τη χώρα μας. Έχουμε συγχρόνως ανάγκη από ένα πνεύμα αντίστασης και ένα πνεύμα αναγέννησης απέναντι στις ύβρεις του Εθνικού Μετώπου, εμείς θα δημιουργήσουμε και θα ανοικοδομήσουμε», τόνισε.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο, παρά μια μικρή πτώση για τον ίδιο τελευταία και μια σχετική άνοδο για την Λεπέν. Για την ώρα συγκεντρώνει το 59% των προτιμήσεων έναντι του 41% για την Λεπέν,

Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση Sofres που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, ο Μακρόν συγκεντρώνει το 59% των προτιμήσεων έναντι 41% για την Λεπέν. Η απόσταση των δύο συρρικνώνεται κάτω του 10%!. 'Αξια προσοχής, είναι και μια άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Ifop -Fiducial, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται

μια σημαντική πτώση στις προγνώσεις των ερωτηθέντων υπέρ μιας νίκης του Μακρόν. Πριν από τον πρώτο γύρο, (21 Απριλίου) το 72% των ερωτηθέντων πίστευε σε νίκη του Μακρόν, την ερχόμενη Κυριακή, ποσοστό που έπεσε στο 57 % , χθες Δεύτερα ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Ταχύτητα και αιφνιδιασμός

Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο, όλα τα Ινστιτούτα προέβλεπαν για τον Μακρόν μια τελική νίκη με ένα ποσοστό γύρω στο 64 %. Το ερώτημα επομένως όλων σήμερα είναι, τι συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης.

Πέρα από τη σχετική χαλάρωση για την εκστρ ατεία, που έδειξε ο Μακρόν την επομένη της νίκης του πρώτου γύρου, η απάντηση βρίσκεται μάλλον στην πλευρά της Λεπέν.

Ταχύτητα και αιφνιδιασμός είναι τα δύο στρατηγικά προτερήματα που επέδειξε η Μαρίν Λεπέν κατά την περασμένη πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας, για το δεύτερο γύρο.

Κατόρθωσε να επιβάλει τους ρυθμούς της και να «σύρει το χορό» της προεδρικής, υποχρεώνοντας τελικά τον Μακρόν να την ακολουθεί. Οι εικόνες από την αιφνιδιαστική «εισβολή» και συνάντησή της με τους απεργούς του εργοστάσιου Whirpool, με τα «σέλφις» και τα χαμόγελα είναι αυτές που κυριάρχησαν και όχι η επίσκεψη Μακρόν που ακολούθησε.

Οι εικόνες μιας Μαριν Λεπέν πάνω σ' ένα ψαροκάϊκο στα ανοιχτά της Μασσαλίας, που τα μίντια παρομοίωσαν ως άλλη Κασταφιόρα δίπλα σε έναν αυτοσχέδιο captain Haddock, κυριάρχησαν μεσοβδόμαδα, μαζί με τις δηλώσεις της για την αλιεία. Τις ίδιες ώρες σιωπή από την πλευρά Μακρόν που ήταν δυσεύρετος.

Ο άλλος μεγάλος αιφνιδιασμός ήρθε με τη συμφωνία της με τον Νικολά Ντιπόν Ενιάν ( γκωλιστή και souverainiste, ήτοι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας), σπάζοντας την έως τα τώρα απομόνωση του Εθνικού Μετώπου.

Ορίζοντας μάλιστα τον Ντιπόν Ενιάν ως μελλοντικό πρωθυπουργό της, η Μαρίν Λεπέν άρχισε να προκαλεί πεισματικά τον Μακρόν να παρουσιάσει και αυτός τον πρωθυπουργό που θα διαλέξει, «γιατί οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα να ξέρουν με ποιον θα τους κυβερνήσει».

Δύσκολη απάντηση αυτές τις ώρες για τον Μακρόν...

Το εξαιρετικά καλά «ρονταρισμένο» πρόγραμμα της Λεπέν την περασμένη εβδομάδα, και τη σημαντική δυναμική που ανέπτυξε, αναγνωρίζει και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχετικά, από το Ινστιτούτο Opinion Way. Το 54% αναγνωρίζουν ότι η Μαρίν Λεπέν είναι αυτή που κέρδισε τους περισσότερους πόντους την περασμένη εβδομάδα, έναντι 40% για τον Μακρόν.

Πέντε μέρες πριν από τον τελικό την ερχόμενη Κυριακή, η προγραμματισμένη για αύριο μεγάλη τηλεμαχία, θα είναι αποφασιστική για την επίτευξη των στόχων του καθένα των υποψηφίων.

Του Εμμανουέλ Μακρόν για να ξεπεράσει το 60 % σε μια τελική νίκη, της δε Μαρίν Λεπέν για να κερδίσει το απαραίτητο 10% που η ίδια θεωρεί ως «εφικτό» για μια νίκη, που ο υπόλοιπος πληθυσμός την αντιμετωπίζει ήδη ως «εφιαλτική» για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα