Προεδρικές Εκλογές 2018: Σκέψεις και Προβληματισμοί

Οι προεδρικές εκλογές ανέκαθεν υπήρξαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων, οργανώσεων και όλης της κοινωνίας των πολιτών. Και αυτό γιατί όλοι συνειδητοποιούν ότι η έκβαση των αποτελεσμάτων τους θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, τόσο στα πολιτικά ζητήματα, όσο και στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Από το 1974 και εντεύθεν, μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, το

Κυπριακό παραμένει υψηλά στην ατζέντα κάθε προεκλογικής εκστρατείας, γιατί ακριβώς αφορούσε τον αγώνα του λαού μας για επιβίωση.

Και σήμερα, παρόλο που απέχουμε ακόμα από τις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 2018, εντούτοις φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κόμματα άρχισαν τις ζυμώσεις και διεργασίες τους για την επιλογή του υποψήφιου τους.

Σέβομαι το δικαίωμα όλων των κομμάτων και καθενός να έχουν ενδιαφέρον για τις εκλογές, όπως και θεωρώ ότι είναι δικαίωμα τους να ξεκινούν όποτε νομίζουν ορθό οι ίδιοι την δική τους προεκλογική εκστρατεία.

Πιστεύω όμως, ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, ότι χρειάζεται κάθε κίνηση μας να χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό, ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Την ίδια ώρα που απαιτούμε ο καθένας σεβασμό στις θέσεις του, ακριβώς την ίδια στιγμή θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλους ανεξαίρετα και στη πράξη ο πολιτικός πολιτισμός. Πατριώτες μπορούν να θεωρούνται όλοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν νομιμοποιείται κανένα κόμμα και κανένας να παραχωρεί πιστοποιητικά πατριωτισμού.

Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει στη πράξη γεγονότα και πραγματικότητες σε ότι αφορά το Κυπριακό. Η τακτική και η στρατηγική επιβεβαιώθηκε ουκ ολίγες φορές από το Εθνικό Συμβούλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ μέχρι σήμερα. Κανένας Πρόεδρος και κανένα Εθνικό Συμβούλιο δεν άλλαξε γραμμή πλεύσης. Ανάλογα κάθε φορά που δημιουργείτο ζήτημα και θέμα αλλαγής στρατηγικής ή επανατοποθέτησης του Κυπριακού, με μικρές εξαιρέσεις κατά καιρούς επιβεβαιώνετο, ότι η λύση του Κυπριακού θα βασίζεται στη Διζωνική Δικοινοτική ομοσπονδία. Τα υπόλοιπα ήταν για εσωτερική κατανάλωση.

Επομένως, αυτό το οποίο επιτάσσουν οι καιροί είναι συνέπεια και συνέχεια στη πολιτική που χαρακτηρίζουν την κάθε πολιτική παράταξη. Οι πολιτικές των ανεμόμυλων και οι πολιτικές μεταμφιέσεις τελευταίας στιγμής είναι ζημιογόνες και εκ του πονηρού.

Χρειάζεται να κριθούν όλοι για το διαχρονικό όραμα τους, τις θέσεις τους, την αφοσίωση και την συνέπεια τους για λύση και επανένωση. Με ποια μέσα και με ποιους τρόπους θα γκρεμίσουμε το τείχος της ντροπής, το συρματόπλεγμα της κατοχής για να χτίσουμε μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια το κοινό μας σπίτι, πατρίδα όλων των παιδιών της.

Χωρίς να νοθεύουμε τις διαχρονικές μας πολιτικές θέσεις, χωρίς πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς και αλχημίες, κάθε πολιτική παράταξη έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να δώσει τις δικές της προτάσεις στο λαό. Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι ότι επιβάλλονται συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Είναι γεγονός.!

Το ίδιο το Σύνταγμα μας επιβάλλει όπως δημιουργηθούν συγκλίσεις στο Β΄ γύρο των Προεδρικών εκλογών, εάν και εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο που να εξασφαλίζει το 50% συν ένα ψήφο. Τότε είναι που το κάθε κόμμα θα επιλέξει, στη βάση της ιδεολογίας και της πολιτικής του, μαζί με άλλα κριτήρια, που αφορούν την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και ακεραιότητα του εκλεκτού του.

Το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά αυτή την στιγμή, δίνει τη μάχη της Κύπρου, της σωτηρίας και επιβίωσης της πατρίδας μας, χωρίς να αδιαφορεί για τις οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις συντελούνται στη χώρα μας.

Με καθοδήγηση των συνεδριακών του αποφάσεων και με τα μέλη και στελέχη του να έχουν θέση και ρόλο στην διαδικασία και πρώτο λόγο στις εξελίξεις, το ΑΚΕΛ θα δώσει μέσα από τη συλλογική του σοφία την επιλογή του , την κατάλληλη στιγμή για τις Προεδρικές εκλογές του 2018.

Μια επιλογή που θα ανταποκρίνεται στα καλέσματα της εποχής και των καιρών μας. Ο Υποψήφιος του ΑΚΕΛ και της Κυπριακής Αριστεράς χρειάζεται να είναι και να φαίνεται οραματιστής, για λύση και ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας. Να έχει την επάρκεια και το υπόβαθρο των εμπειριών και γνώσεων, να προτείνει ιδέες και προτάσεις για να βγει η Κύπρος και ο λαός μας από τον φαύλο κύκλο των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων. Να διακρίνεται για την ειλικρίνεια του, την εντιμότητα και την ακεραιότητα του. Να χαρακτηρίζεται από την ηθική της δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Προπάντων να μπορεί να εμπνεύσει ολόκληρο το λαό μας για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα κα ένα ελπιδοφόρο μέλλον.!

Ο Γιώργος Γεωργίου είναι Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ-Λεμεσού

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα