Προδρόμου: Υπήρξε ανάγκη για κεφάλαια €600 εκ. στον Συνεργατισμό

Την άποψη ότι η κατάσταση στον Συνεργατισμό άλλαξε δραματικά από τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σταμάτησε να αναγνωρίζει αξία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας κεφαλαιακή τρύπα ύψους €600 εκ., εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Υπουργός Οικονομικών είχε επιχειρήσει

να παραδώσει σε ιδιώτες τον Συνεργατισμό, μια διαδικασία η οποία θα ξεκινούσε με εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, όπως είπε, στη διαδρομή τα δεδομένα άλλαξαν και οι δράσεις που έπρεπε να γίνουν το 2017-2018 ανατράπηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ο οποίος μετά από εποπτικούς ελέγχους που διενήργησε, ανακοίνωσε ότι δεν αναγνώριζε αξία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ.

«Ξαφνικά χρειαζόταν μια ενίσχυση κεφαλαίων της τάξεως των €600 εκ. Αυτό είναι που άλλαξε δραματικά τα πράγματα και από εκεί που υπήρχε σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε ίσως την εξυγίανση της ΣΚΤ να προχωρούσε ακόμα 2-3 χρόνια. Υπήρξε μια πρόοδος, όχι ταχύτατη, αλλά υπήρξε», ανέφερε προσθέτοντας ότι έγιναν κάποιες αναδιαρθρώσεις οι οποίες ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετές.

Ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) φέρει ευθύνη στην αιφνίδια αλλαγή στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στην Φρανφούρτη όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις που επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ο κος Προδρόμου απάντησε ότι η κεντρική ευθύνη της εποπτείας βρίσκεται στην ΕΚΤ, ωστόσο οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν παύουν να έχουν ρόλο.

«Η ΚΤΚ ασχέτως από την σημερινή της διοίκηση ήταν εκείνη η οποία διαπραγματευόμενη το μνημόνιο είχε αποφασίσει την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού και το 2003 δεν είχε καταθέσει γραπτώς στοιχεία και διαβεβαίωση ότι το €1,5 εκ. ήταν αρκετό στη Βουλή», είπε.

Στην ερώτηση αν υπήρχε εκ των προτέρων γνώση ότι το €1,5 εκ. δεν ήταν αρκετό για τον Συνεργατισμό, ο κος Προδρόμου απάντησε ότι τότε το πρόβλημα δεν μπορούσε να αποτιμηθεί εύκολα.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα