Προδρόμου: Παρατείνεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση «Ξαναγέννηση»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα σε δηλώσεις, στο Υπουργείο, για την έκθεση «Ξαναγέννηση» που πραγματοποιείται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ και η οποία άνοιξε τις πύλες της για το κοινό την Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Θέλω να επανέλθω στο θέμα της έκθεσης

«Ξαναγέννηση» και να επαναλάβω ότι η έκθεση των 219 έργων
ζωγραφικής που έχουν επιστραφεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά τη γνωστή συνάντηση και συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, έχει μια μοναδική αξία.

Επανέρχομαι και πρέπει να το υπογραμμίσουμε: Tην έκθεση αυτή αξίζει να την επισκεφθεί και να τη δει κάθε Κύπριος πολίτης. Και ιδιαίτερα οι νεότεροι.Για πολλούς λόγους.

Πρώτον, γιατί είναι μια πραγματικά εξαιρετική καλλιτεχνική συλλογή, πολύ μεγάλης αξίας και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική της νεότερης πολιτιστικής Ιστορίας της Κύπρου. Μπορεί ο κορμός της να είναι η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, όμως δεν παύει να είναι παγκύπρια. Συμπεριλαμβάνει έργα των μεγαλύτερων Κυπρίων ζωγράφων όπως είναι ο Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου, ο Διαμαντής, ο Κάνθος, ο Κάσιαλος, ο Χριστόφορος Σάββα κ.ά. αλλά και μια ξεχωριστή ενότητα με έργα του Νίκου Νικολαΐδη.

Δεύτερο, διότι περιλαμβάνει ένα πολύτιμο απόθεμα από 41 διαλεκτά έργα από όλα εκείνα που ξεχώρισε και κράτησε στο εργαστήριό του, στην οδό Ερμού της Αμμοχώστου, ο ίδιος ο εμβληματικός Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου. Μεταξύ αυτών, τα «Κύπρια Έπη» και «Η Ξαναγέννηση της Κύπρου», που έδωσε και τον τίτλο της έκθεσης. Έργα που πραγματικά σηματοδοτούν όχι μόνο τα εικαστικά πράγματα, αλλά και την Ιστορία μας.

Τρίτο, γιατί με την έκθεση αυτή έρχεται ένα καθαρό και καίριο μήνυμα από την Αμμόχωστο. Η υπενθύμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου και της πρωτοπορίας ακόμα της Αμμοχώστου στις τέχνες και τα γράμματα. Επιπλέον όμως έρχεται και η αύρα εκείνης της πνευματικής ομάδας με τον Γεώργιο
Πολυβίου Γεωργίου, τον Νίκο Βραχίμη, τον Μήτσο Μαραγκό, τον Ευάγγελο Λούη Λουίζο, τον Νίκο Ζανεττίδη, την Κλαίρη Αγγελίδου, τον Αντώνη Ψαθά και τον Νίκο Αγγελίδη, που κατά καιρούς ήταν η καλλιτεχνική ομάδα της Πινακοθήκης και είχε μάλιστα ως Συμβούλους τον Διαμαντή και τον Κάνθο.

Ταυτόχρονα, με την παρουσία έργων μεγάλων Ελλαδιτών ζωγράφων, που φιλοξενούσε η Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, όπως των Κόντογλου, Τσαρούχη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα κ.ά., υπενθυμίζει την ενότητα του εθνικού πολιτιστικού χώρου.

Τέταρτο, γιατί η έκθεση αυτή, από περίεργη συγκυρία, με την επιστροφή ενός ετερογενούς συνόλου διασωθέντων έργων τέχνης, συμπεριλαμβάνει και μια ξεχωριστή συλλογή 24 έργων του Στέλιου Βότση, όπως είχε τότε φτάσει πίσω στην Αμμόχωστο από ατομική έκθεσή του στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται 63 έργα προσωπογραφίες του ιδιότυπου και πολύπλευρου διανοούμενου Μιχάλη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είχε αναπαραστήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προσωπικοτήτων της πόλης της Αμμοχώστου.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι γιατί είναι σίγουρα μια σπουδαία έκθεση που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Κρατική Πινακοθήκη. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον

Πολιτισμό, αλλά ιδιαίτερα τον δρα Γιάννη Τουμαζή που και τώρα επιμελείται την έκθεση.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για να μπορέσουν να επισκεφθούν την Έκθεση συστηματικά και τα σχολεία μας, θα παρατείνουμε τη διάρκειά της
μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Θα προσπαθήσουμε και αυτές τις μέρες ναοργανώσουμε σχολικές επισκέψεις. Ισχύουν όμως ακόμα περιορισμοί στις επισκέψεις και άλλες ανάλογες δραστηριότητες των σχολείων. Για αυτό επιφυλασσόμαστε για να διοργανωθούν σχολικές επισκέψεις το Φθινόπωρο, με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πάνε τα παιδιά να δουν αυτή την έκθεση. Στο μεταξύ όμως είναι ήδη εκεί και απευθύνουμε έκκληση στο ευρύτερο κοινό να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να την επισκεφθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα