Προδρόμου: Aποφύγαμε τα πολύ σκληρότερα μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κυβέρνηση, με τις ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών, έχει μόλις αποφύγει, και ελπίζουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει, τα πολύ πολύ αυστηρότερα οικονομικά μέτρα τα οποία προβλέπονται για την περίπτωσή μας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που εφαρμόζονται και στην Κύπρο, συνέχισε, προβλέπονται πολύ πολύ σκληρότερα μέτρα. Ερωτηθείς γιατί προβλέπονται σκληρότερα μέτρα, αφού η οικονομία υποτίθεται πάει καλά, ο κ.

Προδρόμου απάντησε «Πήγε καλά η οικονομία, εκτός από ένα πράγμα. Στο ότι δεν καταφέραμε να συνειδητοποιηθεί ότι τα δανεικά πρέπει να πληρώνονται. Πέρασαν πέντε χρόνια από το μνημόνιο, που από τις πρώτες του γραμμές αναφερόταν στην ανάγκη για αποκλιμάκωση του ιδιωτικού χρέους. Δυστυχώς, σε αυτό δεν τα καταφέραμε όσο έπρεπε».

«Η Ευρώπη είπε ότι πρέπει να καθαρίσουμε από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Οι αποτιμήσεις που έγιναν για τη ΣΚΤ, που εποπτεύεται άμεσα, έφεραν μια τεράστια αλλαγή από πέρσι. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι τα 75 δισ. ΜΕΔ που κουβαλά στους ισολογισμούς της, είναι μηδέν. Συνεπώς, χρειαζόμασταν καινούργια κεφάλαια. Έτσι, αυτοί που καταφέρονται και κρίνουν τώρα την Κυβέρνηση, πρέπει να τα λάβουν αυτά υπ' όψιν».

«Τα σκληρότερα μέτρα δεν έχουν έρθει», επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας «Έχει έρθει μια λύση, η οποία δόθηκε τεντώνοντας τα όρια της έγκρισης από τους επόπτες μας. Οι εποπτικές αρχές θα σταματήσουν να δυσπιστούν όταν εγκριθούν οι νομοθετικές αλλαγές που χρειάζονται και δείξουμε ότι μπορεί κάποιος να κάνει οικονομική δραστηριότητα με ορθόδοξο τρόπο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι, όταν βγουν τα πορίσματα των ερευνών της Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και μας δείξουν ποιος, πού και πότε, τότε θα αναληφθούν και οι ανάλογες πολιτικές ευθύνες.

«Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της και παίρνει τις αποφάσεις της», τόνισε.

Όσον αφορά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με το Σχέδιο Εστία και την προστασία για ευάλωτους δανειολήπτες, είπε «Κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας, είπε πως αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το να απαλλάσσονται οι καθηγητές από τη διδασκαλία. Με τη νέα σχολική χρονιά θα ενισχυθεί η διδασκαλία στα σχολεία. Γίνεται τεράστια σπατάλη στην εκπαίδευση. Η Κύπρος είναι μια από τα τρία κράτη στην ευρύτερη Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό δαπάνης στη δημόσια εκπαίδευση, με προβληματικά αποτελέσματα.

Η τάση είναι να φτάσουμε σε λίγα χρόνια σε ένα προϋπολογισμό μόνο με μισθούς εκπαιδευτικού, για αυτό θα υπάρξει μια προσπάθεια εξορθολογισμού από τη νέα σχολική χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα