Προχωρά η προετοιμασία για την πραγματοποίηση πέντε γεωτρήσεων

Crash Test με ιδιαίτερη αξία αποτελούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon στο Οικόπεδο 10.

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο Οικόπεδο 10.

Το 2019 το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζεται με στόχο την πραγματοποίηση ακόμη πέντε γεωτρήσεων από τις Total, Eni και Exxon.

Το 2019 είναι σημαντική χρονιά καθώς θα γνωρίζουμε, όπως όλα δείχνουν, τα ενεργειακά αποθέματα, ώστε να προχωρήσουμε στο

επόμενο στάδιο, δηλαδή στις πωλήσεις. Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που λέγονται "LNG" και "Αγωγοί". Ανεκμετάλλευτο δεν θα μείνει το Οικόπεδο "3" καθώς αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση η επέκταση της συνεκμετάλλευσης της ENI με την Total.

Το 2019 αναμένεται ιδιαίτερα θερμό αν η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα όπως προαναγγέλλει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχουν προσκαλέσει τα κατεχόμενα. Πρόκειται για την περιοχή που ξεκινάει από την Καρπασία, στα βόρεια των κατεχομένων, και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Τουρκίας, όπου συναντά την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι «ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία έχει καθορίσει ως δικά της η "Νότια Κύπρος", αλλά αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα».

Παράλληλα η Άγκυρα επιχειρεί με νέες "NAVTEX" να εκφοβίσει τη Λευκωσία και απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει δημιουργία ντε φάκτο κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε ότι: «Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι μια περιοχή που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε βορείως, νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου τη δημιουργία ντε φάκτο κατάστασης η οποία παραβιάζει τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης».

Ενδιαφέρον έχει η επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, με τα ενεργειακά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα