Προ τετελεσμένων οι Δήμοι για τις Παιδικές Λέσχες

Οι Παιδικές Λέσχες του Δήμου Στροβόλου θα επαναλειτουργήσουν μόλις καταστεί δυνατόν να εφαρμοστούν όλα όσα προνοούνται στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο, το οποίο κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 20 Μαΐου, μία ημέρα πριν την ημερομηνία που θεωρείται ότι μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι Παιδικές Λέσχες. Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.  

Μας λυπεί το ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων

καθώς δεν είχαμε άλλη ενημέρωση ή προειδοποίηση εκτός από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μία ημέρα πριν την ημερομηνία που αναφέρεται ως αυτή που μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι Λέσχες, γεγονός που δημιούργησε και προσδοκίες στους δημότες μας. Ούτε υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση για το θέμα, ούτε ενεπλάκησαν στη συζήτηση η Σχολική Εφορεία και το Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, κανένα προηγούμενο διάταγμα δεν αναφερόταν στην λειτουργία των Λεσχών και δεν είχαμε προειδοποιηθεί το σχεδιαζόταν αυτό. 

Καλούμαστε τώρα να απολογηθούμε για μια απόφαση για την οποία δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Και δεν φτάνει αυτό, υπάρχουν πολλά κενά για την εφαρμογή της. Εκτός αυτού, ο χρόνος δεν επαρκεί για να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα απασχολούνται τα παιδιά.

Στις Παιδικές Λέσχες απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά μέσω δραστηριοτήτων που δεν θα μπορούν να γίνονται λόγω των μέτρων. Δηλαδή αθλοπαιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, μαγειρική, ζαχαροπλαστική χειροτεχνικές κατασκευές όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι απαγορευτικές λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επίσης προκύπτει το καίριο ερώτημα: Πώς θα απασχολούνται το καλοκαίρι τα παιδιά; Ορισμένα μένουν στις Λέσχες την καλοκαιρινή περίοδο μέχρι και 11 ώρες. Όλες οι δραστηριότητες αντενδείκνυνται με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου. Άρα, πώς θα περνούν όλες αυτές τις ώρες εκεί; 

Οι υπεύθυνοι λειτουργοί του Δήμου ήταν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μέχρι και την προηγούμενη της ανακοίνωσης. Φάνηκε ότι ακόμα και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων. Οι λειτουργοί μας επικοινώνησαν και με άτομο της επιδημιολογικής ομάδας, το οποίο και ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του προγράμματος. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια απάντηση παρά τις προσπάθειές μας. 

Υπάρχουν διαπιστωμένα διάφορα πρακτικά προβλήματα για την λειτουργία των Παιδικών Λεσχών. Για παράδειγμα, στις Λέσχες θα πρέπει να απασχολούνται στην ίδια αίθουσα παιδιά που το πρωί φοιτούν σε διαφορετικά τμήματα ενός σχολείου κάτι το οποίο απαγορεύεται με βάση το πρωτόκολλο Ασφάλειας και Υγείας που ισχύει για τα δημοτικά σχολεία. Στην περίπτωση αυτή εμείς θα πρέπει ανάλογα με τα τμήματα να έχουμε και το αντίστοιχο προσωπικό και αίθουσες. Και ερχόμαστε στο άλλο πρόβλημα: στην έλλειψη προσωπικού. Το προσωπικό των Λεσχών δεν επαρκεί, με βάση τις πρόνοιες του Πρωτόκολλου αλλά και με βάση το ότι μέρος του προσωπικού εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες.  Πώς θα στελεχωθούν οι Παιδικές Λέσχες επαρκώς; 

Ακόμα, οι αίθουσες απολυμαίνονται και είναι αδύνατον να επαναχρησιμοποιηθούν άμεσα αν δεν περάσει κάποιος χρόνος. Πού θα μένουν τα παιδιά μέχρι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αίθουσες; Κάτω από αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, τον καύσωνα και σκόνη. Και τέλος, αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα λειτουργίας των Λεσχών για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας όμως η όλη φιλοσοφία του προγράμματος καταλύεται από τη στιγμή εφαρμογής της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο ρόλος του προσωπικού θα περιοριστεί στην αστυνόμευση των παιδιών.  Φορώντας την ειδική μάσκα και τα γάντια θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά που θα κινούνται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, αντί να ενθαρρύνουν τη δημιουργική απασχόλησή τους. Άραγε διερωτήθηκε κάποιος την ψυχολογική πίεση που δέχονται παιδιά και το προσωπικό να εργαστούν οι μεν και να απασχοληθούν οι δε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες; 

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου γράφει ότι οι Παιδικές Λέσχες «μπορούν» να επαναλειτουργήσουν. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω να μας απαντήσουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αν τελικά μπορούμε να λειτουργήσουμε.

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, Δημάρχου Στροβόλου 

Keywords
Τυχαία Θέματα