Πρέσβειρες Ο.Α:Το τριήμερο που την καθήλωσε σε αμαξίδιο και το «πράσινο όραμα»

Θανατηφόρα τροχαία. Μια μάστιγα που χρονολογείται. 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,  Γιάννης Καρούσος στις δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030 έθεσε ως στόχο τις μηδενικές απώλειες στους δρόμους.

Γι’ αυτό το λόγο, δημιουργήθηκε ο θεσμός των Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας, από το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, ούτως ώστε με μεθοδικότητα να βελτιωθεί η οδική συμπεριφορά και η απόκτηση ευσυνειδησίας.

Για το έτος 2021 το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας επέλεξε δύο νέα

άτομα, με ενεργή δράση και δυναμική παρουσία, χαρακτηριστικά που συμβαδίζουν απόλυτα με τους στόχους του συγκεκριμένου θεσμού.

Οι Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας είναι η Ραφαέλα Μιλτιάδους και η  Μαρίνα Κυριάκου, οι οποίες μίλησαν στο SigmaLive για τα κίνητρα που τις ώθησαν να δεχτούν αυτό το ρόλο, αλλά και τους στόχους που επιθυμούν να υλοποιήσουν ως Πρέσβειρες της Οδικής Ασφάλειας.

Η Ραφαέλα Μιλτιάδους, μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της, όταν το 2019 το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο όχημα με αποτέλεσμα να καθηλωθεί σε αμαξίδιο.

«Στις 16 του Αυγούστου ξεκινήσαμε με ακόμη δύο φίλους μου να πάμε τριήμερο στην Πάφο. Στη διαδρομή και ενώ ήμασταν μέσα στο αυτοκίνητο στο δρόμο Βουνί - Αγ. Αμβροσίου, γύρω στις 12 το μεσημέρι ένα άλλο αυτοκίνητο μπήκε στη δική μας λωρίδα με αποτέλεσμα να συγκρουστούμε μετωπικά. Και οι τρεις μας τραυματιστήκαμε σοβαρά με αποτέλεσμα να διακομιστούμε σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Περισσότερο τραυματιστήκαμε η οδηγός και εγώ που καθόμουν στο πίσω κάθισμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι φορούσαμε ζώνη ασφαλείας μας έσωσε τη ζωή. Γενικά το γεγονός ότι τηρήσαμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι αυτό που μας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Μεταφερθήκαμε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στις 19 του Αυγούστου με μετέφεραν στο Ισραήλ για να συνεχίσω την θεραπεία και την αποκατάσταση μου, όπου εκεί έμεινα για έξι μήνες.

Εξαιτίας της σύγκρουσης, είμαι πλέον καθηλωμένη σε αμαξίδιο με ολική παραπληγία στα κάτω άκρα.

Από την ημέρα που επέστρεψα στην Κύπρο, εργάζομαι κανονικά και έχω επιστρέψει στην καθημερινότητα μου.

Εξαιτίας της έντονης δράσης μου σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας με πρότεινε ως Πρέσβειρα και στόχος μας με την Μαρίνα είναι να επικοινωνήσουμε τα μηνύματά μας για την αναγκαιότητα της τήρησης όλων των κανόνων οδικής συμπεριφοράς μέσω βιωματικών εργαστηρίων, ημερίδων, διαλέξεων σε διάφορα κοινωνικά σύνολα και βεβαίως σε σχολεία και Πανεπιστήμια.

Στόχος και των δυο, είναι η ενημέρωση του κόσμου η καθεμιά στο δικό της τομέα και μαζί για ότι αφορά θέματα οδικής ασφάλειας.  Οι διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες και ο σεβασμός προς όλους και κυρίως στην ελευθέρια που όλοι θέλουμε να έχουμε είναι για μένα αυτοσκοπός.
Το να μάθεις να σέβεσαι ότι ο άλλος έχει διαφορετικές ανάγκες είναι θέμα παιδείας.

Θέλω να αλλάξω πράγματα στην κοινωνία, είμαι πολύ αισιόδοξη ότι μπορούμε να αλλάξουμε».

Στη συνέχεια μιλήσαμε με την Μαρίνα Κυριάκου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την δική της ιστορία αλλά και τους στόχους που έχει θέσει.

Ασχολούμαι εδώ και χρόνια με τα θέματα βιώσιμης κινητικότητας και εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, όπως το ποδήλατο και το λεωφορείο. Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία στην Γαλλία και την Ολλανδία αντίστοιχα. Στις πόλεις όπου σπούδασα χρησιμοποιούν πολύ το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, μας λέει η Μαρίνα. 

«Η κινητικότητα και οι ανθρωποκεντρικές πόλεις είναι θέματα με τα οποία ασχολήθηκα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο εξωτερικό και όταν επέστρεψα πίσω στην Κύπρο αποφάσισα ότι δεν ήθελα να οδηγώ αυτοκίνητο, αν και έχω άδεια οδήγησης.  Οπότε κινούμαι με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς από επιλογή. Χρησιμοποιώ το ποδήλατο μέσα στη πόλη, ωστόσο όταν θέλω να πάω κάπου πιο μακριά χρησιμοποιώ λεωφορείο.

Αρχικά ήταν μια πρόκληση για μένα, γιατί οι οδηγοί στην Κύπρο δεν έχουν συνηθίσει να συναντούν ποδηλάτες στο δρόμο. Έτσι με τον καιρό έμαθα να σκέφτομαι διπλά και τριπλά, προσπαθώντας να προβλέψω τις συμπεριφορές των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου. Δυστυχώς, έτυχε πολλές φορές να πω, πως αν δεν ήμουν εγώ πιο προσεκτική θα μπορούσε να προκύψει μια σύγκρουση λόγω απερίσκεπτης συμπεριφοράς οδηγών.

Στόχος μου είναι να συμβάλω στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μου για να σέβονται  τους άλλους χρήστες του δρόμου, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για των άλλων. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε το χώρο που χρειάζεται ο ποδηλάτης για να κινηθεί, να σεβόμαστε ότι τα πεζοδρόμια είναι για πεζούς, και να σεβόμαστε γενικά τους συνανθρώπους μας όποιο κι αν είναι το μέσο με το οποίο επιλέγουν ή αναγκάζονται να κινούνται.  Αν αυξήσουμε την οδική ασφάλεια θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν κι άλλους τρόπους μετακίνησης.

Με την Ραφαέλα θα μοιραστούμε τις ιστορίες μας, η καθεμιά με την δική της εμπειρία, για να προσφέρουμε στην μείωση των οδικών συγκρούσεων και την αύξηση της αίσθησης ασφάλειας στους δρόμους. Λόγω και των σπουδών μου, εγώ μπορώ να δώσω μια θεωρητική προσέγγιση με επίκεντρο τους πεζούς και τους ποδηλάτες και η Ραφαέλα από την δική της την πλευρά θα προσφέρει μια πιο βιωματική προσέγγιση, μέσα από την ιστορία της που είναι σημαντικό να την ακούσει ο κόσμος. Πάντα θα συμπληρώνουμε η μια την άλλη με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα μπορεί να ταυτιστεί».

Οι στόχοι που έδωσαν από κοινού η Ραφαέλα και η Μαρίνα ως Πρέσβειρες Οδικής Ασφάλειας επικεντρώνονται κυρίως στην πληροφόρηση αλλά και την επικοινωνία με τον κόσμο.

Πρωτίστως, θέλουν να ενημερώσουν τον κόσμο για θέματα οδικής ασφάλειας ιδίως μέσω της παιδείας, με διαλέξεις και ομιλίες σε ευρύτερα κοινωνικά σύνολα και σχολεία.

Δεύτερον, σκοπεύουν  να υποβάλουν εισηγήσεις σε δήμους ή σε άτομα που μπορούν οι ίδιες να εισηγηθούν μια αλλαγή που εμπίπτουν στα δικά τους πλαίσια. Είτε αυτές οι αλλαγές αφορούν ενίσχυση του οδικού δικτύου για καλύτερη μετακίνηση ή εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, ή την προσβασιμότητα.

Τρίτον, να γίνουν «το σημείο» που θα μπορούν οι πολίτες να απευθυνθούν για εισηγήσεις ή λύσεις σε προβλήματα οδικής ασφάλειας και μετακινήσεων, καθώς πρόκειται για μια συλλογική αλλαγή, όπου ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα