Πρέπει να έχω καλό βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου

Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να σπουδάσουν στο Εξωτερικό για προπτυχιακές αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπροι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.

Επίσης, δεν παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας

τα θέματα των διαλέξεων και ότι τυχόν τους προβλημάτισε. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε στον άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε πρόβλημα και να έχουν το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό τους. Έχουν προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και θα τους συμβουλεύει για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιλέγουν την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους είναι αξιόλογος, θα τους βοηθήσει / οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να επιστήσει την προσοχή των μαθητών (που έχουν σκοπό να φοιτήσουν στα αγγλικά πανεπιστήμια) στα κριτήρια εισδοχής στη σημασία που έχει ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου τους για την εξασφάλιση θέσης.

Κάθε πανεπιστημιακό πρόγραμμα έχει διαφορετικά κριτήρια εισδοχής και πρέπει να ζητήσετε από το πανεπιστήμιο της επιλογής σας πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής στα προγράμματα σπουδών τους. Αυτό επιτυγχάνεται με πρόσβαση στις ιστοσελίδες ή επικοινωνώντας με τα πανεπιστήμια ή με τους αντιπροσώπους των πανεπιστημίων.

Συνήθως τα πανεπιστήμια ζητούν τρία A Level ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμείτε να ακολουθήσετε. Αν ο βαθμός του Απολυτηρίου σας είναι όμως πάνω από 18.5 (τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια) αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν σε όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια. Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5 ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία.

Σε ορισμένα μάλιστα από τα αγγλικά πανεπιστήμια, τα οποία κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα για το επίπεδο των σπουδών που προσφέρουν, η εισδοχή των φοιτητών γίνεται με βάση τον υψηλό γενικό μέσο όρο του απολυτηρίου (π.χ. University of Leicester με 19, University of Reading 19.5). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για τους μαθητές για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τον προανεφερθέντα γενικό βαθμό είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα αγγλικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και το απολυτήριο Λυκείου από μόνο του δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό για την εξασφάλιση θέσης.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, είναι απολύτως απαραίτητο το απολυτήριο Λυκείου να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE, τα TOEFL και τα IELTS. Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξελθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεών του, στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του.

Τέλος αν και Μάρτιος τα Πανεπιστήμια της Αγγλίας μπορούν να αποδεχτούν φοιτητές για το ακαδημαικό έτος 2017-18.

O Σαββίδης Χρύσανθος είναι Αντιπρόσωπος Πανεπιστημίων

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα