Πράσινο φως για απελευθέρωση θεωρήσεων για Κόσοβο από Συμβούλιο ΕΕ

Θέση υπέρ της κατάργησης της υποχρέωσης βίζας για ταξιδιώτες με διαβατήρια από το Κόσοβο υιοθέτησε κατά την πρώτη ανάγνωση το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι κάτοχοι διαβατηρίων Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα για περίοδο διαμονής 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Η εξαίρεση αυτή θα ισχύσει με την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) ή την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ωστόσο για να ισχύσουν οι κανόνες θα πρέπει να εγκριθούν και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου.

«Το Κόσοβο έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ώστε να βελτιώσει την ασφάλεια του και την διαχείριση της μετανάστευσης, και να ευθυγραμμίσει την πολιτική θεωρήσεων του με αυτή της ΕΕ» ανέφερε σχετικά η Υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεγκαρντ εκ μέρους της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εφόσον εγκριθεί η άρση της ανάγκης έκδοσης βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου, την οποία ζήτησε η Κομισιόν εφόσον έκρινε πως έγινε αρκετή πρόοδος στα προαπαιτούμενα, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρίσκονται πλέον υπό το ίδιο καθεστώς θεωρήσεων για την ΕΕ.

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί ενεργά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μεταξύ άλλων όσων αφορά την ευθυγράμμιση με την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ.

Συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι στην Οχρίδα

Εν τω μεταξύ, την πραγματοποίηση συνάντησης υψηλού επιπέδου του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας το Σάββατο 18 Μαρτίου ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο την οριστικοποίηση της συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση στην οποία έχουν επιβεβαιώσει πως θα συμμετάσχουν ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, θα πραγματοποιηθεί στην Οχρίδα της Βορείου Μακεδονίας.

Ο κ. Μπορέλ και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, Μίροσλαβ Λαϊτσακ, θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες προτού πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα