Η Βουλγαρία γιορτάζει την 80η επέτειο της διάσωσης των Βουλγάρων Εβραίων

Με συγκεντρώσεις, ενός λεπτού σιγή και κατάθεση στεφάνων σε μνημεία σε όλη τη χώρα τιμήθηκε η 80ή επέτειος από τη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων από τα στρατόπεδα θανάτου.

Η σωτηρία των Εβραίων στη Βουλγαρία είναι ένα αξιοσημείωτο, εξαιρετικό φαινόμενο, δήλωσε ο Διευθυντής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ICFR) και Αρχισυντάκτης του Ισραηλινού περιοδικού Εξωτερικών Υποθέσεων, Δρ Λόρενς Γουεινμπάουμ, σε διάλεξη για την αξιοπρέπεια μπροστά στην αδιαφορία και την ηθική παρακμή στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος των νομικών για τη σωτηρία

των Βούλγαρων Εβραίων", που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια την Πέμπτη.

Η σωτηρία των Βουλγάρων Εβραίων ήταν μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, υπενθύμισε ο Γουεινμπάουμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βούλγαροι είναι δικαίως περήφανοι για αυτό.

Δεν μπορούμε να συζητήσουμε λεπτομερώς τις βιογραφίες 28.000 ανθρώπων, αλλά αν τις ξεφυλλίσει κανείς γρήγορα, θα δει ότι αυτοί οι διασώστες ήταν από διαφορετικά κόμματα, διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, δεν είχαν κανένα ενοποιητικό παράγοντα, οι άνθρωποι ήταν αρκετά διαφορετικοί, πρόσθεσε ο Δρ Γουεινμπάουμ.

«Θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε το φως που εξέπεμψε η Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το φως που πρέπει να μας καθοδηγήσει», δήλωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης στη Σόφια, Γιοράμ Έλρον, κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Ο πρέσβης Έλρον είπε ότι η Βουλγαρία αντιστάθηκε στις δυνάμεις του κακού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε η μόνη χώρα στην οποία ο αριθμός των Εβραίων ήταν μεγαλύτερος μετά τον πόλεμο από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας, των πολιτικών, των επαγγελματιών δικαίου και των απλών πολιτών στη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων.

Αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να λησμονηθούν ούτε οι 11.000 και πλέον Εβραίοι στις περιοχές της Δυτικής Θράκης και της Μακεδονίας του Βαρδάρη, που διοικούνταν από τη Βουλγαρία και δεν σώθηκαν.

«Ογδόντα χρόνια μετά τα γεγονότα του 1943, με ιδιαίτερη αγωνία θυμόμαστε την τραγική μοίρα 11.343 Εβραίων που δεν ήταν Βούλγαροι πολίτες και στη συνέχεια διέμεναν σε περιοχές της τότε Γιουγκοσλαβίας και της Βόρειας Ελλάδας, τους οποίους η τοπική βουλγαρική διοίκηση δεν μπόρεσε να σώσει. Εμείς βαθιά θρηνούμε αυτά τα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος και δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Δεν είναι αρκετά γνωστό το φωτεινό παράδειγμα της Βουλγαρίας, που έσωσε τους Εβραίους της, είπε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ηλιάνα Ιότοβα, μιλώντας στο συνέδριο «Ο ρόλος των νομικών στη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων». Σύμφωνα με αυτήν, διάφοροι εμπειρογνώμονες, ειδικοί και ιστορικοί θα πρέπει να κάνουν πολλή έρευνα για τα γεγονότα, ώστε να γίνει γνωστό με βεβαιότητα τι συνέβη σε αυτούς τους σκοτεινούς μήνες στα τέλη του 1942 και στις αρχές του 1943.

Πριν από ογδόντα χρόνια, η Βουλγαρία κατάφερε να σώσει 48.000 Εβραίους. Αυτή η άνευ προηγουμένου πράξη κατέγραψε μια από τις πιο φωτεινές σελίδες όχι μόνο στη βουλγαρική, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, είπε η Αντιπρόεδρος.

Σημείωσε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν μεμονωμένες πράξεις, ορισμένοι άνθρωποι, που κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες Εβραίους, αλλά αυτό που ήταν διαφορετικό στη Βουλγαρία ήταν ότι ολόκληρο το βουλγαρικό κοινό ξεσηκώθηκε ενάντια στην απέλαση και οι μεμονωμένοι εκπρόσωποι, των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά, εξέφρασαν τη γνώμη όχι μόνο του κοινού, αλλά και των φορέων.

Το φόρουμ συνδιοργανώνεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλγαρίας, την Ισραηλινή Πρεσβεία στη Σόφια, την Ένωση Εισαγγελέων στη Βουλγαρία, το Επιμελητήριο Ερευνητών στη Βουλγαρία και την Ομοσπονδία Σιωνιστών στη Βουλγαρία. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα για τον Εορτασμό της 80ης Επετείου της Σωτηρίας των Βουλγάρων Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα