Φόρουμ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας - Συνάντηση Δένδια-Χριστοδουλίδη

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το Φόρουμ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στις τουρκικές προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «η δική μας γειτονιά, η Ανατολική Μεσόγειος, αντιμετωπίζει συνεχώς έναν τεράστιο αριθμό προκλήσεων».

Πρόσθεσε

ότι ανάμεσά τους βρίσκονται οι κρίσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Κυπριακό και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σημείωσε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων είναι εις βάρος της σταθερότητας. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεργάζονται εποικοδομητικά και να προάγουν την ευημερία.

Από αυτή την άποψη, η προθυμία από όλες τις πλευρές είναι υψίστης σημασίας.

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας,σχέσεις καλής γειτονίας καιΜια συνεργασία βασισμένη σε κανόνες είναι προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη.

Τόνισε ότι οι αναθεωρητικές αφηγήσεις μπορούν μόνο να προκαλέσουν εξτρεμισμό και να προκαλέσουν εντάσεις. Το ίδιο ισχύει για παράνομες συμφωνίες και χάρτες που συντάχθηκαν εις βάρος της κατάφωρης παράβασης του διεθνούς δικαίου.

Επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. «Οι προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια είναι απαράδεκτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πραγματοποιήθηκε, Φόρουμ Ισραήλ#45Κύπρου#45Ελλάδας #45 Αναφορές Δένδια, Κυπριακό,pragmatopoiithike, foroum israil#45kyprou#45elladas #45 anafores dendia, kypriako