Πραγματική κινητικότητα στο θέμα της αποναρκοθέτησης

Για πραγματική κινητικότητα στο θέμα της αποναρκοθέτησης στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας με τις δύο πλευρές, έκανε λόγο η Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κρίστιν Λουντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν.

Η κ. Λουντ μιλούσε σε δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τον τρόπο εντοπισμού ναρκών, σε περιοχή κοντά στο Μάμμαρι όπου διεξάγεται αποναρκοθέτηση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για εντοπισμό ναρκών, οι οποίες παρασύρθηκαν από έντονη βροχόπτωση. Μονάδα αποναρκοθέτησης, αποτελούμενη από 20

ειδικούς ναρκαλιευτές από την Καμπότζη και την UNIFIL στο Λίβανο έχει αναλάβει την αποναρκοθέτηση.

Όπως είπε η κ. Λουντ, η ομάδα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 26 Μαϊου και τους τελευταίους τρεις μήνες βρήκε και κατέστρεψε πέντε κομμάτια που ανήκουν σε ρωσικής προέλευσης νάρκες κατά προσωπικού και δύο αμερικανικής προέλευσης αντιαρματικές νάρκες. Η περιοχή έκτασης 17 χιλιάδων τ.μ. είναι τώρα καθαρή από νάρκες και ασφαλής.

Η αποναρκοθέτηση αυτού του χώρου είναι πολύ επικίνδυνη και δύσκολη εργασία, η οποία διεξήχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες τους καλοκαιρινούς θερμούς μήνες από μια επαγγελματική και αφοσιωμένη στο έργο αυτό ομάδα από την Καμπότζη, χώρα που είναι πολύ εξοικειωμένη με τέτοια θέματα, είπε. Χαρακτήρισε “εξαιρετική” την εργασία που διεξήγαγε η ομάδα και ευχαρίστησε την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και την United Nations Mine Action Service (UNMAS) για τη στήριξή τους.

Ο Ταγματάρχης Μάικ Χόλγκεϊτ ανέφερε ότι η εργασία των ναρκαλιευτών είναι χρονοβόρα και επίπονη, λέγοντας ότι εργάζονται από το πρωί μέχρι το απόγευμα μέσα στη ζέστη και καθαρίζουν βήμα-βήμα την περιοχή, καθαρίζοντας προσεκτικά την άγρια βλάστηση για να διευκολύνουν τη δουλειά τους. Οι ναρκαλιευτές εναλλάσσονται κάθε 30 λεπτά για να μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην εργασία που επιτελούν.

Ο Υπολοχαγός Sovannara Leang, Υπεύθυνος για την Ομάδα από την Καμπότζη, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις τεχνικές πτυχές της διαδικασίας αποναρκοθέτησης.

Η κ. Λουντ είπε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει συνεργαστεί στενά με την τ/κ πλευρά και εξασφάλισε τη δέσμευσή της ότι θα καθαρίσει την περιοχή βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός κατά τους προσεχείς μήνες, κάτι που χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ανέφερε.

Η ασφάλεια των κατοίκων είναι η πρώτη προτεραιότητα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την ομάδα ναρκαλιευτών, υπογράμμισε η Διοικήτρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσθέτοντας ότι μόλις καθαριστεί η περιοχή βόρεια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, «η περιοχή αυτή δεν θα επηρεαστεί ξανά από νάρκες, και αυτό θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινότητα”.

Αναφορικά με ναρκοπέδια που θα πρέπει να καθαριστούν, η κ. Λουντ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν την απόφαση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να δώσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά τις συντεταγμένες για 28 ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς. Αυτό, είπε, ήταν ένα μεγάλο βήμα για μια Κύπρο χωρίς νάρκες και βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ 2004 και 2011, πάνω από 27,000 χιλιάδες νάρκες έχουν απομακρυνθεί και καταστραφεί από τους ναρκαλιευτές των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην ουδέτερη ζώνη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε η κ. Λουντ, προσέφερε 11 εκατομμύρια ευρώ ή 80% του συνολικής δαπάνης, χαρακτηρίζοντας την ως εξαιρετικά γενναιόδωρη.

Η κ. Λουντ διαβεβαίωσε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι δεσμευμένη να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για να διευκολύνει την αποναρκοθέτηση απ` ό, τι απομένει από αυτά τα 28 ναρκοπέδια.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η UNMAS, είπε, μαζί με την εξαιρετική συνεργασία των δύο πλευρών, έχουν χαρτογραφήσει τα ναρκοπέδια, όπου εικάζεται ότι υπάρχουν αντιαρματικές νάρκες και νάρκες κατά προσωπικού.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για να αξιολογήσει την κατάσταση και το τι χρειάζεται για να απομακρυνθούν νάρκες από την περιοχή ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου 2015 και τα ευρήματά της έχουν κοινοποιηθεί στις δύο πλευρές για να καθορίσουν την παραπέρα πορεία τους. "Σήμερα, 25 από τις 28 περιοχές δεν αποτελούν κίνδυνο όσον αφορά τις νάρκες," ανέφερε.

Η κ. Λουντ είπε ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα της πρόσβασης στα τέσσερα εναπομείναντα ναρκοπέδια εντός της ουδέτερης ζώνης, εκ των οποίων τα τρία είναι υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς και το ένα υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων.

Η πρόσφατη ανακοίνωση των ηγετών για διάνοιγμα περισσότερων οδοφραγμάτων έχει οδηγήσει στη μελέτη των αναγκών για αποναρκοθέτηση στις περιοχές αυτές, πρόσθεσε.

“Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια γιατί η αποναρκοθέτηση αφορά ένα ανθρωπιστικό θέμα. Ως Διοικήτρια της Δύναμης αυτής, έχω αυτό το θέμα πολύ κοντά στην καρδιά μου. Οι νάρκες είναι απαίσιο πράγμα. Γι`αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για μένα να συνεχίσω να εργάζομαι γι`αυτό το σκοπό γιατί ένα τέτοιο όμορφο νησί δεν θα πρέπει να έχει καθόλου νάρκες”, συμπλήρωσε.

Το 2015, είπε, με την καλή συνεργασία των δύο πλευρών, υπάρχει μια κινητικότητα στο θέμα της αποναρκοθέτησης στην Κύπρο. “Χρειάζεται ωστόσο ακόμη περισσότερη δουλειά. Αυτό το χρόνο σημειώσαμε πρόοδο. Ωστόσο, όπως είπε και ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του, μια συνολική προσέγγιση στο θέμα της αποναρκοθέτησης είναι αναγκαία,” πρόσθεσε.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ “επαναλαμβάνει την έκκληση του ΓΓ προς τις δύο πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει πρόσβαση στις υπόλοιπες περιοχές εντός και εκτός της ουδέτερης ζώνης ώστε να μην υπάρχουν νάρκες στην Κύπρο”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα