Πουρνάρα/Μαρτυρία:«Θα ήμασταν εδώ για 10 μέρες και τώρα ήρθε και το lockdown»

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν χθες στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά.


Ήταν γύρω στις 23:00 το βράδυ, όταν ομάδες Σύρων και Αφρικανών ήρθαν σε διαπληκτισμό και ακολούθως πιάστηκαν στα χέρια. Τα επεισόδια ήταν μεγάλης κλίμακας, καθώς στις συμπλοκές ενεπλάκησαν περισσότεροι από 600 μετανάστες.

Χρησιμοποιώντας σίδερα και πέτρες, προξένησαν μεγάλες ζημιές.

Οι επί καθήκοντι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα και να επικρατήσει η τάξη ξανά.

Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο τραυματισμός 35 προσώπων,

με τους 24 να διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών έλαβαν εξιτήριο.

«Γι' αυτό συμβαίνει ό,τι συμβαίνει. Επειδή άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, Σύροι, από Σιέρα Λεόνε, Νιγηρία, είμαστε κλεισμένοι εδώ, χωρίς να κάνουμε τίποτα όλη μέρα. Δεν μας αφήνουν να βγούμε έξω κι αυτό δημιουργεί πανικό. Κάποιοι εδώ μέσα τρελαίνονται, γι' αυτό γίνεται όλο αυτό. Θα ήμασταν εδώ για δέκα μέρες και τώρα ήρθε και το Lockdown και πρέπει να μείνουμε άλλες τρεις εβδομάδες κι αυτό τρελαίνει τον κόσμο», δήλωσε μάρτυρας των επεισοδίων στη κάμερα του ΣΙΓΜΑ.

Ο Υπερπληθυσμός και οι διαφορετικές εθνικότητες είναι το μεγάλο πρόβλημα, κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Εκείνο που υποφέρουμε σαν χώρα είναι στα θέματα επιστροφών, γιατί δυστυχώς όλες οι αφίξεις στην Κύπρο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία από την Τουρκία και είναι συγκεκριμένης εθνικότητας, δηλαδή Σύριοι και Αφρικανοί. Ενόσω δεν δείχνουμε το δάχτυλο στην Τουρκία, η Κύπρος υποφέρει και βρίσκεται οριακό σημείο με τις δομές υποδοχής να είναι υπερπλήρεις», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο μικρός αριθμός των μελών της Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της τάξης την ώρα που ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο κέντρο αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. 

Διαβάστε επίσης:

Οκτώ συλλήψεις μετά τα επεισόδια στον Πουρνάρα

Νουρής για επεισόδια Πουρνάρα - Δυνατότητες Κύπρου &ευθύνες Τουρκίας (BINTΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα