Επιστρέφουν τρυπάνια στην ΑΟΖ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 (BINTEO)

Η στασιμότητα στο γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα σπάσει, κορωνοϊού επιτρέποντος, από τον Ιούνιο κι έπειτα, καθώς επιστρέφουν τα τρυπάνια. 


Σε συνέντευξή της η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου ανέφερε πως « το τεμάχιο 10 είναι το τεμάχιο στο οποίο θα γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση των Exxon Mobil - Qatar Petroleum.

Όσον αφορά την ΕΝΙ και την Total πάμε για γεώτρηση στον "Κρόνο" και το Αφροδίτη προχωρεί φυσικά κι εκείνο με τη σειρά του»

Στο τεμάχιο "3" όπου παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία και είχε προκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν δεν προγραμματίζεται γεώτρηση εντός του έτους για λόγους που άπτονται εμπορικών θεμάτων σύμφωνα με την Υπουργό.

Η Νατάσα Πηλείδου σημειώνει ότι υπάρχει καλή προοπτική στα τεμάχια 6 και 7 της ΑΟΖ.

«ΕΝΙ - Total έχουν επεκτείνει εκεί το ενδιαφέρον τους με την συμφωνία που είχε γίνει και για το τεμάχιο 7 οπότε ελπίζουμε ότι εκεί θα μπορέσουμε να έχουμε θετικά νέα με την νέα γεώτρηση ούτως ώστε να αυξηθούν, ελπίζουμε, τα κοιτάσματα, τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμα.»

Οι συζητήσεις με τους Ισραηλινούς για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη θα έχουν συνέχεια την Πέμπτη.
«Η συζήτηση πάει καλά, δηλαδή, σιγά σιγά κλείνουν τα ανοικτά θέματα και ευελπιστούμε ότι και την Πέμπτη θα επιτευχθεί πρόοδος ούτως ώστε να είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία.Θέλουμε να ελπίζουμε ότι εντός του έτους θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα», είπε η Υπουργός Ενέργειας.

Οι αναβολές γεωτρήσεων, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, δεν ανατρέπουν τα χρονοδιαγράμματα του σχεδιασμού για να έχει η Κύπρος το πρώτο φυσικό αέριο το 2025 με 2026. 

Keywords
Τυχαία Θέματα