ΠΟΥ: Πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας εάν το εμβόλιο θεωρηθεί δημόσιο αγαθό

Η ανάκαμψη της οικονομίας σε όλον τον κόσμο θα έρθει γρηγορότερα αν το εμβόλιο για την Covid-19, όταν κυκλοφορήσει, γίνει διαθέσιμο σε όλους, ως δημόσιο αγαθό, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με μέλη του Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν, στις ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Στην ίδια συζήτηση, ο διευθυντής του τμήματος αντιμετώπισης

επειγόντων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, ρωτήθηκε για το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι Ρώσοι. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», απάντησε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να έχουν ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μια πολύ πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι ειδικοί υγείας του Λευκού Οίκου.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τζεράλντο Ριβέρα, πότε ενδέχεται να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο, ο Τραμπ απάντησε:

«Νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, θα μπορούσε να είναι πολύ νωρίτερα».

«Νωρίτερα από την 3η Νοεμβρίου;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Νομίζω σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι, είναι πιθανό πριν, αλλά περίπου εκείνο το διάστημα», απάντησε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ισραηλινό ερευνητικό ινστιτούτο, που υπόκειται στο υπουργείο Άμυνας της χώρας, σκοπεύει να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για ένα πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR) θα ξεκινήσει τις δοκιμές από κοινού με το υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο, είπε ο Γκαντς. Το IIBR εργάζεται σε ένα εμβόλιο εδώ και 6 μήνες και άρχισε τις δοκιμές σε ζώα τον Μάρτιο.

«Όλα τα αρχικά πειράματα που ήταν επιτυχημένα… δίνουν πολλές ελπίδες», επισήμανε ο Γκαντς, μετά την επίσκεψή του στο ινστιτούτο στο Νες Ζιόνα, σε απόσταση 25 χλμ νότια του Τελ Αβίβ.

Ο Σμούελ Σαπίρα, ο διευθυντής του IIBR, δήλωσε από την πλευρά του: «Υπάρχει ένα εξαίρετο εμβόλιο… Έχουμε το προϊόν στα χέρια μας».

Τα κρούσματα νέου κορωνοϊού στο Ισραήλ καταγράφουν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες. Ανέρχονται αυτή την στιγμή σε 78.500, με τον αριθμό των θανάτων από την νόσο στους 569.

Επίσης, ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, μιλώντας στην γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης Κόντε και στο βασικής σημασίας θέμα του εμβολίου για τον κορονοϊό.

«Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό θα φτάσουν στην Ιταλία στο τέλος του χρόνου», τόνισε ο Σπεράντσα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για το εμβόλιο που προετοιμάζεται στην Οξφόρδη, και με τη συνεργασία Ιταλών επιστημόνων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι σύντομα η ιταλική κυβέρνηση θα δώσει και πάλι το αναγκαίο «πράσινο φως» στην διεξαγωγή κρουαζιέρων και εκθεσιακών πρωτοβουλιών. Σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις, όμως, θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών και την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, για να αποφευχθούν τυχόν συνωστισμοί.

Η αρμόδια επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε επανέλαβε, επίσης, ότι τα τρένα (με διαδρομές εντός και εκτός περιφερειών) θα πρέπει να πωλούν, για λόγους ασφαλείας των επιβατών, μόνον το 50% των συνολικών διαθέσιμων εισιτηρίων.
Επιβεβαιώνεται, τέλος, ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στα στάδια, για τους φιλάθλους (διότι θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να τηρηθεί η επιβεβλημένη απόσταση) όπως και η απαγόρευση λειτουργίας για τις μη υπαίθριες ντίσκο και κλαμπ.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμος ο τυχαίος έλεγχος για τυχόν επέκταση μέτρων και σε άλλες πόλεις

Κωστρίκης: Δεν θα ανακοινώνεται η περιοχή και η ώρα των τυχαίων ελέγχων

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters    

Keywords
Τυχαία Θέματα