Λευκορωσία - Ο νέος εφιάλτης της Ευρώπης;

Συνεχίζεται η σοβαρή κρίση μεταξύ Ρωσίας - Λευκορωσίας με αφορμή τη σύλληψη των 33 ανδρών της ρωσικής Wagner από τις λευκορωσικές αρχές ασφαλείας. 

Σημερινό άρθρο του Andreas Kluth στην «Washington Post» και το «Bloomberg» με τίτλο «Belarus Could Become Europe’s Next Nightmare» αναφέρει πως στην ανατολική περίμετρο της ΕΕ μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα εστία προβλημάτων μετά τις εκλογές

της 9ης Αυγούστου. 

Δημοσκοπήσεις αμφισβητούν για πρώτη φορά την δυνατότητα επανεκλογής του Alexander Lukashenko στην εξουσία, ο οποίο κυβερνά με σιδηρά πυγμή εδώ 26 χρόνια. Οι αντίπαλοί του είναι οι τρεις γυναίκες - σύζυγοι ατόμων που έχει κυνηγήσει πολιτικά. Οι προεκλογικές τους συγκεντρώσεις δημιουργούν ενθουσιασμό, καλούν τον Λουκασένκο να «πίνει βότκα και να οδηγεί τρακτέρ και θα είναι εντάξει» και δεν φοβούνται να βγουν στους δρόμους, παρά την παρουσία ανθρώπων της κυβέρνησης. 

Ο Λουκασένκο, αναφέρει ο Kluth, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει καταστολή για να μην τον ταλαιπορήσει η ΕΕ και η Δύση, σε μια στιγμή που δεν μπορεί να στραφεί προς την Ρωσία. Αν η χώρα παραμένει στη ρωσική σφαίρα επιρροής, η απόσταση μεταξύ των δύο μακραίνει καθώς ο Λουκασένκο δεν θέλει τον ρόλο που μοιάζει με αυτό του άχαρου κυβερνήτη μιας επαρχίας της Ρωσίας. Επίσης, παρά τις στενές εθνικές σχέσεις των δύο, η λευκορωσική ταυτότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται και υπάρχει ανησυχία πως ο Πούτιν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα που εφάρμοσε και στην Ουκρανία. 

Αυτός είναι, αναφέρει ο Κλουθ, και ο λόγος που στάληκαν μισθοφόροι του Wagner Group στη Λευκορωσία, 33 από τους οποίους συνέλαβε ο Λουκασένκο τον Ιούλιο, κατηγορώντας τη Ρωσία πως σχεδίαζε να προκαλέσει «σφαγή» στο Μινσκ. 

Το δίλημμα για την ΕΕ είναι πως από τη μια προτιμούν τον Λουκασένκο, παρά τα ζητήματα που υπάρχουν με την αυταρχική διακυβέρνησή του, για να παραμείνει η Λευκορωσία μια «νεκρή ζώνη» μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Από την άλλη, θα πρέπει να στηρίξουν και την αντιπολίτευση για να διατηρήσουν τις αξίες της ΕΕ, αλλά όχι σε σημείο που να εξελιχθούν σε «χρωματιστή επανάσταση» που θα φέρει τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» του υβριδικού πολέμου της Ρωσίας, όπως έγινε στην Ουκρανία. 

Ο Διοικητής της SVR RF (Εξωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας) Sergey Naryshkin ανέφερε το περασμένο Σάββατο πως το ζήτημα των 33 θα ξεπεραστεί για το συμφέρον των «αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Όπως μετέδωσε το «Sputnik», ο Ναρύσκιν ανέφερε με νόημα πως η υπηρεσία του, που παρακολουθεί τις εξελίξεις παγκόσμια, παρατήρησε πως «πολιτικές ελίτ, κυβερνητικοί κύκλοι σε ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζουν τις συλλήψεις ως σκηνοθετημένη πράξη. Και αυτό είναι θλιβερό.» Θεωρεί επίσης παράλογη την υπερβολική κάλυψη των συλλήψεων από τα λευκορωσικά ΜΜΕ

Την ίδια μέρα (01/08), ο Πρόξενος της Ρωσίας στο Μινσκ Kirill Pletnev συναντήθηκε με τους 33 και ανέφερε πως οι κατηγορίες για συνεργασία με τις ανθυποψήφιες του Λουκασένκο είναι «κατασκευασμένες». 

Στις 30 Ιουλίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε πως είναι συκοφαντικές οι όποιες κατηγορίες για αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας από τη Ρωσία και ανέφερε πως «είμαστε σύμμαχοι, είμαστε οι στενότεροι συνεργάτες, γι' αυτό αυτό είναι αδιανόητο». 

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το «Sputnik», Λευκορωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να αυξήσουν τους διασυνοριακούς ελέγχους για να «προλάβουν την αποσταθεροποίηση». Επίσης, η Λευκορωσία ζήτησε ενημέρωση για ορισμένα από τα μέλη της Wagner που έχουν επίσης ουκρανική υπηκοότητα και πιστεύεται ότι έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στο Ντόνμπας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα