Πού οφείλεται η σχολική βία και οι τρόποι αντιμετώπισης (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την αυξημένη παραβατική συμπεριφορά από παιδιά μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο σχολικός ψυχολόγος, Γιώργος Πογιατζής.

Αρχικά ανέφερε ότι το φαινόμενο της σχολικής βίας γενικότερα στην κοινωνία, είναι πολυπαραγοντικό και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

«Είναι το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης έντασης και της πίεσης των προηγούμενων χρόνων. Και προ της πανδημίας αλλά και κατά τη διάρκεια της, ενισχύθηκε το έντονο ψυχοπιεστικό κλίμα που βίωναν και βιώνουν ακόμα σε ένα μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Tώρα διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα της πανδημίας και ότι υπάρχει συσσωρευμένος

θυμός, σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν συνέβαινε αυτό και στο παρελθόν, απάντησε πως συνέβαινε αλλά όχι τόσο έντονα και δεν μας απασχολούσε τόσο πολύ γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή κοινωνικόοικονομικά είναι διευρυμένο, διαστρωματικά στην κοινωνία είναι διευρυμένο και επηρεάζει όλους άμεσα ή έμμεσα και καλούμαστε να το διαχειριστούμε είτε εμείς είτε άνθρωποι δικοί μας.

«Δεν είναι κάτι που μπορείς να το συγκεκριμενοποιήσεις μέσα σε στεγανά ότι επηρεάζονται μόνο κάποιοι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Είμαστε όλοι», τόνισε.

Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, απάντησε ότι βεβαίως μπορεί να αντιμετωπιστεί κάτω από συγκεκριμένες ρεαλιστικές θέσεις, να γίνει συστημικά και με αμοιβαία συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

«Αν μπούμε σε μία προσέγγιση φταίει η οικογένεια, το σχολείο ή το Υπουργείο τότε δεν θα καταφέρουμε τίποτα απολύτως. Είναι θέμα συνεργασίας. Γίνονται προσπάθειες, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε τον κοινό στόχο γιατί τα δύσκολα δεν τα βιώσαμε ακόμη», επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης: Στο νοσοκομείο μαθητής γυμνασίου– Τον πέταξαν στον αέρα και έπεσε στο έδαφος

Δείτε στο βίντεο όλα όσα ανέφερε:

Keywords
Τυχαία Θέματα