Πόθεν Έσχες: Ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα και τους κατάλληλους για τον έλεγχο

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, επανήλθε και το πολυσυζητημένο θέμα αλλαγής της δήλωσης και ελέγχου περιουσίας του Προέδρου, Υπουργών και Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, γνωστό και ως «Πόθεν Έσχες».

Διαβάστε ακόμη: Το ενοποιημένο κείμενο για το Πόθεν Έσχες συζήτησε η Επιτροπή Θεσμών

Κατά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών (1/9), οι βουλευτές συμφώνησαν ότι ο νόμος χρήζει διορθωτικών κινήσεων, στοχεύοντας στον καλύτερο έλεγχο, καθώς αρκετές φορές παρουσιάστηκαν στοιχεία δημόσιων

προσώπων που δεν δικαιολογούνταν για το πώς αποκτήθηκαν. Παράλληλα, οι βουλευτές κατέθεσαν σκέψεις-εισηγήσεις, ενώ αποφασίστηκε η παρουσία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στην επόμενη συνεδρία (8/9).

Στη σημερινή συνεδρίαση (8/9) παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος εξήγησε τους τομείς που χρήζει διορθώσεων ο νόμος του «Πόθεν Έσχες».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στον όρο «εξαρτώμενος», ενώ εξήγησε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στη δήλωση και η κινητή περιουσία π.χ. πίνακες και κοσμήματα, ενώ έθεσε ζήτημα και για το ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται. Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, εξήγησε ότι είναι ασαφές και διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα δεν απαιτείται να καταθέσουν «Πόθεν Έσχες» οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο Γενικός Εισαγγελέας προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να βρεθούν συνταγματικοί μηχανισμοί που να επιτρέπουν τον αυτοέλεγχο.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνου, στην τοποθέτηση ανέφερε ότι «τα πολύ αυστηρά μέτρα στην δήλωση του Πόθεν Έσχες ίσως αναγκάσουν αξιόλογους ανθρώπους να απομακρυνθούν από δημόσια αξιώματα».

Όσον αφορά τις φετινές δηλώσεις, τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα να δηλωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δημόσιων προσώπων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου

Όπως δηλώσαμε και την προηγούμενη Τετάρτη κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών η συνέχιση της συζήτησης και η κατάληξη και η ψήφιση νόμου για το Πόθεν Έσχες είναι προτεραιότητα για όλη την Επιτροπή.

Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής για την προίκα που μας έχει αφήσει με το ενοποιημένο κείμενο όσο και τους συναδέλφους σ΄ αυτή τη σύνθεση για τη θετική τους ενέργεια για να συμβάλουμε όλοι στο να καταλήξουμε σ΄ ένα νόμο στον οποίο θα επικρατεί η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Σήμερα καλέσαμε τεχνοκράτες, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και πράγματι, οι εισηγήσεις τους ήταν βοηθητικές.

Ξεκινήσαμε την κατ’ άρθρο συζήτηση, θα συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες καλώντας κι άλλους εξειδικευμένους που μπορούν να βοηθήσουν στο να καταλήξουμε και άμεσα αλλά το σημαντικότερο να δημιουργήσουμε ή να μετεξελίξουμε τον νόμο του Πόθεν Έσχες σ' έναν νόμο όπου θα πάψουν να υπάρχουν σκιές ή κατ' ελάχιστον να μειωθούν οι σκιές όσο το δυνατό περισσότερο.

Είναι δεδομένο ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ετοιμάσουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, στην βάση του υφιστάμενου νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα