Αφγανιστάν: Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης χαρακτηρίζει παράνομη τη νέα κυβέρνηση

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR) του οποίου ηγείται ο γιος του μυθικού διοικητή Μασούντ στην κοιλάδα Πανσίρ, χαρακτήρισε σήμερα "παράνομη" την νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

"Το αφήγημα περί μοντέρνων Ταλιμπάν τελείωσε, δεν υπάρχει ούτε ένας Ταλιμπάν που θα ήταν υπέρ μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς", δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του FNR, ο Αλί Μάισαμ Ναζάρι, την επομένη της παρουσίασης της νέας κυβέρνησης, η οποία αποτελείται

αποκλειστικά από μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και στην οποία δεν συμμετέχουν καθόλου γυναίκες.

"Θα γίνει μια κυβέρνηση παρίας, μια παράνομη κυβέρνηση (...), αρκεί να δούμε τον αριθμό των τρομοκρατών σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο", πρόσθεσε.

Τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως η νέα προσωρινή κυβέρνησή τους θα έχει επικεφαλής τον Μοχαμάντ Χασάν Αχούντ, πρώην στενό συνεργάτη και πολιτικό σύμβουλο του ιδρυτή του κινήματος, του μουλά Ομάρ.

Πολλοί νέοι υπουργοί, ορισμένοι εκ των οποίων ασκούσαν ήδη μεγάλη επιρροή στο καθεστώς των Ταλιμπάν των ετών του 1990, περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του ομώνυμου δικτύου, χαρακτηρισμένος τρομοκράτης από την Ουάσινγκτον και ιστορικά προσκείμενος στην Αλ Κάιντα, διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

"Η μεταβατική κυβέρνησή τους δεν είναι, και δεν θα ήταν παρά μόνο ελαφρά χωρίς αποκλεισμούς", είπε ο Ναζάρι, εκτιμώντας πως ο αποκλεισμός διαφορετικών εθνικών ομάδων που συνθέτουν την χώρα επιδείνωσε "αμετάκλητα" τις διαιρέσεις.

Μετά το τέλος του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η αφγανική κοινωνία εξελίχθηκε και η νέα γενιά, η οποία θέλει περισσότερη ελευθερία, δεν πρόκειται να δεχθεί ένα καταπιεστικό καθεστώς, εκτίμησε εξάλλου.

"Δείτε τις εικόνες της Καμπούλ, τις γυναίκες και τους άνδρες που κατεβαίνουν θαρραλέα στον δρόμο, χωρίς όπλα, και λένε στους Ταλιμπάν 'Σκοτώστε μας, δεν μας νοιάζει, θέλουμε ελευθερία και δικαιοσύνη", συνέχισε ο εκπρόσωπος του FNR, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στην πρωτεύουσα.

Χαρακτήρισε αναξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις του νέου καθεστώτος ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της κοιλάδας Πανσίρ, που είναι η έδρα του FNR υπό τον Άχμαντ Μασούντ, γιο του περίφημου διοικητή Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα.

Οι δυνάμεις του νέου καθεστώτος ελέγχουν μόνο το 40% της κοιλάδας και έχουν σκοτώσει 200 αμάχους, είπε, καταγγέλλοντας μια "ανθρωπιστική κρίση" η οποία θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη με την κοιλάδα Πανσίρ και το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Το Πακιστάν προτείνει να προσκληθεί σε περιφερειακό φόρουμ το Αφγανιστάν

Το Πακιστάν πρότεινε σήμερα να προσκληθεί το Αφγανιστάν, που τελεί υπό την διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, σε περιφερειακό φόρουμ έξι χωρών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο με την συμμετοχή του Πακιστάν, της Κίνας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Ιράν και του Τουρκμενιστάν με θέμα τη στρατηγική για το Αφγανιστάν, πρότεινε να προσκληθούν οι νέοι κυβερνώντες της Καμπούλ σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

«Προτείνω επίσης να εξετάσουμε την ιδέα να προσκαλέσουμε το Αφγανιστάν στο μέλλον», δήλωσε ο Κουρέσι. «Η συμμετοχή του Αφγανιστάν θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα αυτού του φόρουμ στην επιδίωξη των κοινών μας στόχων για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν».

Στην εναρκτήρια ανακοίνωση στο συνέδριο αναφέρθηκε ότι οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία προκειμένου να αποφευχθεί η επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν στο Αφγανιστάν, με τα τρόφιμα και άλλου είδους βοήθεια να εξαντλούνται. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας, φέτος.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι βασικές προτεραιότητες είναι να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να επιτείνει τα βάσανα των Αφγανών», δήλωσε ο Κουρέσι. «Είναι εξίσου σημαντικό να γίνουν βήματα για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν θα απαιτήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αλλαγή καθεστώτος στην Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ασφάλεια στα σύνορα, το να αποτραπεί η χρήση του εδάφους του Αφγανιστάν ως βάση για τρομοκρατία και την πιθανή εισροή προσφύγων, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης 

Αφγανιστάν: Η ΕΕ αποδοκιμάζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα