Πώς ξεκλειδώνει η Ευρώπη - Ποιες χώρες προχωρούν σε χαλάρωση μέτρων

Η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις – και όχι μόνο, με τις Ευρωπαϊκές χώρες σιγά σιγά να προσπαθούν να χαλαρώσουν τα μέτρα, όσο αυτό είναι εφικτό, ούτως ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας.

Βρετανία

Από τις 8 Μαρτίου θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του σχεδίου, όλοι οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα επιτρέπεται να συναντηθούν μέχρι 6 άτομα σε εξωτερικούς χώρους ή και

περισσότερα, αρκεί να προέρχονται από δύο νοικοκυριά. Επίσης, θα είναι εφικτές και οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις.

Όσον αφορά τα καταστήματα και τους χώρους εστίασης, αυτά θα πρέπει να περιμένουν ακόμα αρκετά μέχρι το άνοιγμά τους, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από την κυβέρνηση αργά τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως τα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια και οι παμπ (αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους) καθώς και τα μουσεία θα περιμένουν τη σειρά τους, στις 12 Απριλίου.

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μια μικρή χαλάρωση στους περιορισμούς, που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των σχολείων και των κομμωτηρίων, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι.

Η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έγινε θέμα και σε Δικαστήρια της χώρας θα συνεχιστεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι RTL, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι επίκειται ένα νέο κύμα μολύνσεων λόγω της εμφάνισης πιο μεταδοτικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού.
Καθώς οι βουλευτικές εκλογές απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες, ασκείται πίεση στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να επανεκκινήσει τη χώρα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 45% των Ολλανδών θέλουν να χαλαρώσει το lockdown.

Την προηγούμενη Δευτέρα (22/2), εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ απείλησαν ότι θα μηνύσουν την κυβέρνηση.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα σε χαλάρωση του μερικού lockdown καθώς το τρίτο κύμα μολύνσεων έχει οδηγήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε αύξηση και μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει λάβει έως τώρα εμβόλιο κατά της COVID-19, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε επίσης τους Ούγγρους να εμβολιαστούν έναντι της COVID-19.

Πολωνία

Με χορό και ποτό, πολλοί Πολωνοί γιόρτασαν τη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών για την Covid-19  στα μέσα Φεβρουαρίου με τους τουρίστες –πολλοί εξ αυτών χωρίς μάσκα– να συρρέουν στο χιονοδρομικό θέρετρο του Ζακοπάνιε.

Από την Παρασκευή 12/2 οι πίστες του σκι επαναλειτούργησαν δοκιμαστικά για δύο εβδομάδες στην Πολωνία. Κινηματογράφοι, θέατρα και ξενοδοχεία ξανάνοιξαν επίσης, αλλά λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι περιορισμοί θα επανέλθουν αν αυξηθούν τα κρούσματα της Covid-19 επειδή οι πολίτες δεν θα τηρούν τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις.

Σουηδία

Η Σουηδία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Ελαφρύτεροι κανονισμοί για τους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας και έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, αναφέρει ι η Dagens Nyheter.

Ιταλία

Από την 1η Φεβρουαρίου η Ιταλία χαλάρωσε ορισμένους από τους περιορισμούς, με τους ανθρώπους να μετακινούνται λίγο πιο ελευθέρα.

Μπαρ και εστιατόρια μπορούν να εξυπηρετούν μέχρι τις 18:00 ενώ τα τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας είναι και πάλι ανοικτά για το κοινό, όπως το Κολοσσαίο ή τα Μουσεία του Βατικανού.

Παρόλο που η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ σε όλη την επικράτεια από τις 22:00 έως τις 05:00, αυτή η χαλάρωση αντιβαίνει στη γενική τάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Δανία

Η Δανία σχεδιάζει να επιτρέψει σε καταστήματα και κάποια σχολεία να ανοίξουν και πάλι τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει να ανοίξουν εκ νέου καταστήματα επιφάνειας κάτω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες θα επιτρέπονται και πάλι με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τα 25 άτομα.

Τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας επίσης θα ανοίξουν αλλά οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Τσέχος πρωθυπουργός: «Μας περιμένουν μέρες κόλασης»

Δανία: Η χώρα προχωρά σε χαλάρωση κάποιων περιορισμών από τον Μάρτιο

Keywords
Τυχαία Θέματα