Πώς βοηθάμε τα παιδιά μας να γίνουν έξυπνα

Το πόσο μιλάμε στα παιδιά και πόση σημασία τους δίνουμε, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική τους ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Casey Lew-Williams του Πανεπιστημίου Princeton εξηγεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τους καλύτερους τρόπους ώστε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν στα παιδιά μας ακόμη και κάτω από δύσκολες οικονομικές περιόδους. Ακολουθούν τα σημαντικά σημεία της συνέντευξης που έδωσε ο καθηγητής στην ιστοσελίδα του Φόρουμ.

Σε τι ειδικεύεστε;

Το πεδίο ενδιαφέροντος μου είναι το πώς τα παιδιά μαθαίνουν πράματα

και κυρίως την γλώσσα.

Πως λειτουργεί η πρώιμη μάθηση;

Η μάθηση βασίζεται στον εντοπισμό μοτίβων όπως οι λέξεις. Τα μικρά παιδιά είναι εκπληκτικά σε αυτό.


Η φτώχεια μπορεί να επηρεάσει την εκμάθηση;

Τα βρέφη που γεννιούνται μέσα στη φτώχεια είναι αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις. Για παράδειγμα έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι σε πιο εύπορες οικογένειες τα μωρά ακούνε εκατομμύρια λέξεις στα πρώτα τέσσερα με πέντε χρόνια της ζωής τους. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια ακούνε πολύ λιγότερες λέξεις ακόμη και 1/3 όσων ακούνε τα άλλα παιδιά.

Τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες σε δύσκολες καταστάσεις για να στηρίξουν τα παιδιά;

Το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό. Οι γονείς δεν χρειάζεται να αγοράζουν πολλά παιχνίδια στα μωρά τους. Αν ένα παιδί έχει πρόσβαση σε ξυλάκια, μερικές πέτρες και έναν ενήλικα για να παίξουν μαζί είναι αρκετό.


Τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για να βοηθήσει παιδιά και γονείς;

Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν οργανισμοί κυβερνητικοί και μη που κάνουν σπουδαία δουλειά σε ό,τι αφορά τη στήριξη αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους… Μου κάνει εντύπωση που οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η πρώιμη μάθηση για την αποφυγή σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων. Πρέπει να χρηματοδοτούνται ακόμη πιο πολλά προγράμματα για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε προβλήματα όπως η εισοδηματική ανισότητα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στα παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα