Πώς προέκυψε η ένταση ανάμεσα σε ΠτΔ και Στεφάνου – Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

 Έντονες ήταν οι συζητήσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.  

Διαβάστε ακόμη: Εθνικό: Αντιπαραθέσεις για την πρόταση επιστροφής στο Σύνταγμα του '60

Ο Στεφάνος Στεφάνου διαβάζοντας γραπτό κείμενο, άσκησε κριτική στον Πρόεδρο κάνοντας αναφορές για παλινδρομήσεις στο Κυπριακό που γίνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε ότι δεν ακολουθεί καμία πολιτική ο κ. Αναστασιάδης από το 2013 και έπειτα και ότι δεν ξέρει

τι θέλει στο κυπριακό, καθότι, τη μια μιλά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, την άλλη για κοινοβουλευτική, τώρα για το Σύνταγμα του ΄60.

Σε αυτό το σημείο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πως μπορεί να συμβαδίζει το Σύνταγμα του ΄60 με την ΔΔΟ και εάν ο ΠτΔ αναφερόταν στο Σύνταγμα του 1960 ή στο σύνταγμα βάση του Δικαίου της Ανάγκης, όπως διαμορφώθηκε μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και ρωτούσε επίμονα τον ΠτΔ εάν ήταν τελικά «πρόταση» η αναφορά προς τον κ.Τατάρ ή «σχήμα λόγου» και ήθελε να μάθει και ποια ακριβώς είναι η πρόταση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε έκπληκτος από την φρασεολογία του κ. Στεφάνου.

Ανέφερε ότι η δήλωση του ήταν επιχειρήματα και απάντηση στην δήλωση Τατάρ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για «απάντηση, πρόταση, πρόκληση, καθότι ήθελε να αναδείξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί και δεν επιτρέπεται η απόσχιση και παράλληλα ότι ήθελε να τονίζει με την αναφορά του πως δεν είναι εμείς που διώξαμε τους τ/κ αλλά εκείνοι έφυγαν.

Είναι και σε αυτό το σημείο που προκλήθηκε και η σύγχυση αν τελικά πρόκειται για πρόταση, αφού όταν έλαβε το λόγο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ρώτησε ξανά τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος του απάντησε ότι δεν ήταν πρόταση και δεν θα δώσει άλλη συνέχεια.  Έτσι ήρθε στην συνέχεια και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι πρόκειται για πρόταση - απάντηση.


Παράλληλα, ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η Τουρκία είναι απενοχοποιημένη, ότι δεν υιοθετείται το αφήγημα του διεθνώς και ότι στον Κραν Μοντάνα ο Γ.Γ ΟΗΕ επέρριψε ουσιαστικά τις ευθύνες στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία και ότι δεν έχει πειστεί ο Γ.Γ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Έλαβε στην συνέχεια το λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ρώτησε τον κ. Στεφάνου αν όλες οι ευθύνες βαραίνουν τον ΠτΔ και αν δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία, γιατί δεν λέει κάτι για τις παλινδρομήσεις του ΑΚΕΛ και γιατί δεν έλυσε το Κυπριακό με τον κ. Ταλάτ.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Διαβάστε ακόμη: 

Επιμένει η Κυβέρνηση για '60: Είναι πρόταση- απάντηση προς Τατάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα