Πώς οι εξελίξεις στα κατεχόμενα επηρεάζουν άμεσα την Ε/κ πλευρά

Το μπαράζ σημαντικών εξελίξεων που σημειώνονται στα κατεχόμενα σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κυρίως σ΄ ότι αφορά το Κυπριακό.

Η παραίτηση της λεγόμενης «κυβέρνησης» στο ψευδοκράτος την περασμένη Πέμπτη (9/5) ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ήδη έκρυθμη και ασταθή κοινωνικό – πολιτική κατάσταση εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο τουρκολόγος, Νίκος Μούδουρος, μιλώντας στο Sigmalive, κλήθηκε να σχολιάσει τι μπορούμε να αναμένουμε το επόμενο

διάστημα σε σχέση με τις εν λόγω εξελίξεις.

Ο κ. Μούδουρος, υπογράμμισε, ότι αναλόγως της σύνθεσης της νέας «κυβέρνησης» που θα σχηματιστεί, πρέπει να αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το «οικονομικό πρωτόκολλο» Τουρκίας – ψευδοκράτους κι αν θα αρχίσει ξανά η παραχώρηση κονδυλίων από την Άγκυρα προς τους Τουρκοκύπριους.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να αναμένουμε και το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση και στο Κυπριακό, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μούδουρο είναι εάν η νέα αυτή «κυβέρνηση», θα υλοποιήσει διάφορες πολιτικές, όπως για παράδειγμα ο υποθαλάσσιος αγωγός ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Το τρίτο σκέλος, όπως σημείωσε, ο κ. Μούδουρος, αφορά την εκλογή του Τ/κ ηγέτη το 2020, που επηρεάζεται άμεσα από τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν αυτή την περίοδο για το σχηματισμό της λεγόμενης «κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ένα «ιδιότυπο» πολιτειακό σύστημα το οποίο προσομοιάζει με αυτό της Γαλλίας, όπου υπάρχει ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» ο οποίος προκύπτει μέσα από τις λεγόμενες «βουλευτικές» εκλογές όμως υπάρχει και ο λεγόμενος «Πρόεδρος» ο οποίος αναδυκνύεται μέσα από ξεχωριστή εκλογική διαδικασία.

Ως εκ τούτου, «θεσμικά», ο Μουσταφά Ακιντζί, τη δεδομένη στιγμή, δεν επηρεάζεται άμεσα από την παραίτηση της λεγόμενης «κυβέρνησης». Παρόλα αυτά, η συμμαχία που θα προκύψει για το σχηματισμό νέας, με πιθανότερο το σενάριο τη σύμπραξη των δυο δεξιών κομμάτων των κατεχομένων – «Κόμμα Εθνικής Ενότητας» του Ερσίν Τατάρ και το «Κόμμα του Λαού» του Κουντρέτ Οζερσάι – ενδέχεται να αποτελέσει πρόδρομο για τις συνεργασίες ενόψει του 2020.

Ο τουρκολόγος, Νίκος Μούδουρος, ερωτηθείς αν οι εξελίξεις αυτές αποτελούν στην ουσία την αρχή του τέλους για τον Μουσταφά Ακιντζί, με τις ευλογίες της Τουρκίας, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποκλειστεί, καθώς αποτελεί κι αυτό ένα κομμάτι του παζλ των πιέσεων που δέχεται ο Ακιντζί από την Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουντρέντ Οζερσάι, θεωρείται ο άνθρωπος της Άγκυρας εντός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος μάλιστα μπορεί να προωθήσει και τις θέσεις της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου για νέες ιδέες και λύση δυο κρατών.

Συνεπώς, καθόλου άσχετες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι όποιες εξελίξεις στα κατεχόμενα με το Κυπριακό και την Ε/κ πλευρά κατ΄ επέκταση.

Αναφορικά με την «κυβερνητική» αστάθεια στα κατεχόμενα ο κ. Μούδουρος την απέδωσε σε μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας με κυρία αιτία την οικονομική εξάρτηση – επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα