Η νέα «μόδα» εκμετάλλευσης των υπαλλήλων – αγορά υπηρεσιών

Η αγορά υπηρεσιών είναι η νέα «μόδα» εργοδότησης προσωπικού που επινόησαν και χρησιμοποιούν κάποιοι εργοδότες ακόμα και το ίδιο το Κράτος, για να αποφύγουν να προσφέρουν τα βασικά ωφελήματα στους μισθωτούς που εργοδοτούν, παρερμηνεύοντας τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων όπως οι ίδιοι βολεύονται, που αφορά την αγορά υπηρεσιών από εταιρείες και αγοράζουν υπηρεσίες δήθεν, από άτομα.

Αγορά υπηρεσιών είναι η μίσθωση / ανάθεση σε τρίτο να εκτελέσει μία συγκεκριμένη εργασία από όποιο χώρο ο ίδιος επιθυμεί, ή σε συγκεκριμένη

περιοχή (που θα γίνει η επί τόπου εργασία), χωρίς να δεσμεύεται με ακριβές ωράριο έναρξης ή λήξης των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά ημερομηνία παράδοσης ή λήξης της συμφωνίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις αγοράς υπηρεσιών κανένας δεν έχει προϊστάμενο αλλά, γραπτή συμφωνία / σύμβαση, που προνοεί εκ των προτέρων την απαιτούμενη εργασία από την αναθέτουσα Αρχή και τους όρους, εκτέλεσης της.

Άλλο είναι να αγοράζεις υπηρεσίες από π.χ ένα πολιτικό μηχανικό για να διεκπεραιώνει κάποια εργασία από το χώρο του και να αμείβεται με το «κομμάτι» ή άλλη μέθοδο που έχουν συμφωνήσει με βάση την προσφορά που είχε προκηρυχθεί και άλλο είναι να προσλαμβάνεις πολιτικό μηχανικό να έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας συγκεκριμένο γραφείο στο χώρο του εργοδότη, να χρησιμοποιεί το γραφειακό εξοπλισμό του εργοδότη να εκτελεί ακριβώς τα ίδια καθήκοντα του πολιτικού μηχανικού που είναι μισθωτός και αυτός να είναι αυτοεργοδοτούμενος. Τελικά ποιος είναι ο μισθωτός στην Κύπρο;

Εξάλλου υπάρχουν και αποφάσεις δικαστηρίων (Αρ. Υπόθεσης 216/2007) όπως την περίπτωση που Κοινοτικό Συμβούλιο στην Επαρχία Λάρνακας, προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών Γραφέα, όπως τους είχαν καθοδηγήσει ο Έπαρχος Λάρνακας, με τις ευλογίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, όπου η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ξεκάθαρη. Το καθεστώς εργοδότησης της, ως έκτακτη γραφέας, ήταν καθαρά σχέση εργοδότη εργοδοτουμένου και βασίστηκε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης όπου και την δικαίωσε.

Τα ίδια, παρόμοια και χειρότερα συμβαίνουν και σήμερα στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα, με Γραφείς , Γραμματείς, Πολιτικούς Μηχανικούς, Καθηγητές, Συνεργάτες και πολλούς άλλους να εργάζονται δίπλα από μισθωτούς με το ίδιο επάγγελμα συναδέλφους τους, αλλά αυτοί να είναι αυτόεργοδοτούμενοι.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη και τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Κωστή Ευσταθίου κατέθεσαν Πρόταση Νόμου με σκοπό τον τερματισμό αυτής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται ως κανονικοί υπάλληλοι αλλά οι εργοδότες δεν τους καταβάλουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις προφασιζόμενοι το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών και τους αναγκάζουν να εγγράφονται ως αυτοεργοδοτούμενοι και να μπει ένα φρένο στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα, να βαφτίζουν μισθωτές θέσεις εργασίας, σε θέσεις αγοράς υπηρεσιών.

Η μέθοδος της αγοράς υπηρεσιών έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν μπορεί να γίνεται κατάχρηση του και να ακυρώνει τις εργασιακές νομοθεσίες όταν υπάρχει σαφή σχέση Εργοδότη - Εργοδοτούμενου.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η εκμετάλλευση αυτής της μερίδας των εργαζομένων. Θα επιμείνουμε όπως η Πρόταση Νόμου μας οδηγηθεί άμεσα για συζήτηση στην επιτροπή εργασίας και να οδηγηθεί το συντομότερο προς ψήφιση.

*Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Πολίτη, Συμμαχία Πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα