Πώς να σταματήσετε τη γάτα να ξύνει τα έπιπλά σας

Οι ήχοι της καταστροφής των επίπλων μας, για να πούμε την αλήθεια, μας κάνουν έξω φρενών και μας ανεβάζουν την πίεση. Συνήθως όμως όταν βλέπουμε την καταστροφή- φελιζόλ εδώ και εκεί, σκισμένες κλωστές στο πάτωμα και άλλα εφιαλτικά, είναι πια αργά. Για να μην πούμε και τα σημάδια από τα νύχια στο ξύλινο δάπεδο.

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα πάντα;

Το πρώτο-και δυσάρεστο- πράγμα που έχουμε να σας πούμε είναι ότι δεν μπορείτε βασικά να σταματήσετε τη γάτα σας από αυτή τη συνήθεια, και ίσως ούτε θα έπρεπε.

«Είναι μια ενστικτώδης ανάγκη. Τα νύχια τους είναι μια κύρια μορφή άμυνας και

αυτά που τους επιτρέπουν να πιάσουν το θήραμα», λέει στο διαδικτυακό Mental Floss η Dr. Marci Koski, σύμβουλος συμπεριφοράς αιλουροειδών και ιδρύτρια της Feline Behavior Solutions. «Πρέπει να διατηρούν αυτό το όπλο τους σε καλή κατάσταση, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με το ξύσιμο».

Βέβαια το ξύσιμο κάνει περισσότερα από το να διατηρεί τα νύχια τους σε άριστη κατάσταση. Είναι και ένας τρόπος για να μαρκάρουν την περιοχή τους: Οι γρατσουνιές δεν αποτελούν μόνο οπτική απόδειξη της παρουσίας τους, αλλά αφήνουν και τη μυρωδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα παρατηρήσετε συχνά τη γατούλα σας να γρατζουνάει αντικείμενα σε μέρη του σπιτιού σας που βρίσκεστε περισσότερο, όπως το δωμάτιό σας ή μια πόρτα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι

Το γρατσούνισμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τεντώνονται. Αυτό τους επιτρέπει επίσης να εκτονώνουν την υπερβολική ενέργεια μετά από ένα παιχνίδι είτε με εσάς είτε με άλλο ζωάκι του σπιτιού.

Αν η γατούλα σας έχει παιχνιδιάρικη διάθεση ή είναι πολύ ενθουσιασμένη που θα σας δει όταν μπαίνετε σπίτι επιστρέφοντας από έξω, είναι πολύ πιθανό να τρέξει να γρατζουνίσει κάτι.

Πώς τώρα σταματάμε αυτή τη συνήθεια;

Όπως είπαμε πιο πάνω, δεν είναι εύκολο να τη σταματήσουμε. Γιατί μπορεί να τη μαλώσετε όταν τη δείτε να καταστρέφει τον καναπέ, όμως εκτός του ότι θα ξαναπάει, θα οδηγηθεί σε άλλο μέρος, όπως το να ξύσει και φυσικά να σκίσει την ταπετσαρία στους τοίχους ή να χαράξει τα κουφώματα του σπιτιού.

Μια λεπτομέρεια, σημαντική όμως, είναι να δείτε τις προτιμήσεις της όσον αφορά στο ξύσιμό της. Ξύνει τον καναπέ; Μάλλον προτιμάει το κάθετο ξύσιμο. Τρελαίνεται να ξύνει το χαλί; Μάλλον προτιμάει τα επίπεδα πράγματα.

Μην υποτιμάτε το ονυχοδρόμιο λέγοντας ότι δεν θα πάει εκεί. Υπάρχουν πολλών ειδών, δαπέδια, τοίχου, κυκλικά, τετράγωνα,στύλοι και άλλα. Επενδύστε σε ένα καλό, κάποιες φορές και σε δύο. Να είναι μεγάλο και σταθερό ώστε όταν πάει να ξύσει τα νύχια της αυτό να μην πέφτει. Γιατί αν πέσει κάτω μια δυο φορές, δεν θα ξαναπάει σε αυτό. Το πού θα το βάλετε είναι επίσης σημαντικό. Είπαμε οι γάτες προτιμάνε να ξύνουν σε «πολυσύχναστα μέρη», όπως το σαλόνι, το δωμάτιό σας ή δίπλα στην πόρτα. Αν εσείς το τοποθετήσετε σε μια γωνιά ενός δωματίου που δεν πάτε συχνά, απλά δεν θα πάει.

Αν τώρα η γατούλα σας προτιμάει να ξύνει τα νύχια της στα χαλιά σας ή στα πατώματά σας, υπάρχουν οι κατασκευές (μικρά ονυχοδρόμια) που είναι οριζόντιες στο πάτωμα και πιθανόν την επόμενη φορά να πάει εκεί. Να ξέρετε πάντως ότι μπορεί να μην πάει αμέσως σε αυτά που της πήρατε. Οι γάτες κάνουν τα πράγματα στο δικό τους χρόνο. Και μην τις εξαναγκάσετε να ξύσουν εκεί τα νύχια τους με το ζόρι γιατί θα τα συνδέσουν με κάτι υποχρεωτικό, αρνητικό και δεν θα θέλουν να πηγαίνουν. Γάτες είναι αυτές, είπαμε.

Στους καναπέδες τώρα και τις πολυθρόνες μπορείτε να βάλετε κάποια γωνιακά ονυχοδρόμια που μπαίνουν στον καναπέ. Ή να καλύψετε τα σημεία που ξύνει τα νύχια της με κολλητική ταινία διπλής όψεως. Το άγγιγμα της γάτας σε αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Πηγή: To Petmou

Keywords
Τυχαία Θέματα