Πώς η μετάλλαξη Delta επηρεάζει εάν πρέπει να φοράτε μάσκα ή όχι

Οι λοιμώξεις που περιλαμβάνουν τη νέα παραλλαγή Delta του ιού COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.. Εμπειρογνώμονες υγείας επανεξετάζουν και πάλι συμβουλές σχετικά με το ποιος πρέπει να φορά μάσκες και πότε.

Στις 28 Ιουνίου, το τμήμα δημόσιας υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες συμβούλεψε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων

εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, να φορούν μάσκες στις περισσότερες εσωτερικές δημόσιες εγκαταστάσεις, με βάση το γεγονός ότι σχεδόν το ήμισυ από τα  κρούσματα στην κομητεία ανήκουν στην παραλλαγή Delta.

¨Όπως αναφέρει το Time, η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι πολύ πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2 και θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Στη συνέχεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε τη συμβουλή του ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο ως προφύλαξη. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ (CDC) δεν έχουν αλλάξει ακόμη τις οδηγίες τους για εμβολιασμένα άτομα, η οποία αναθεωρήθηκε τελευταία τον Μάιο, η οποία αναφέρει ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συνεχίσουν τις περισσότερες από τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες, χωρίς μάσκες. Ο διευθυντής του CDC, Dr. Rochelle Walensky, δήλωσε σε μια συνέντευξή του ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προστατεύουν από την παραλλαγή Delta και ότι είναι πιο σημαντικό για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκες για να προστατευθούν από τη μόλυνση. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι τοπικές και πολιτειακές πολιτικές θα μπορούσαν να αποφασίσουν να είναι πιο αυστηρές λόγω των αυξανόμενων περιπτώσεων λοιμώξεων με την παραλλαγή Delta.

Αυτό συμβαίνει στην κομητεία του Λ.Α. Μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν στους ανθρώπους επαρκή προστασία από το να αρρωστήσουν με το COVID-19, αλλά ακόμη και τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμα να μολυνθούν και να εμφανίσουν συμπτώματα, αν και πιο ήπια και πολύ σπάνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπάλληλοι υγείας του Λος Άντζελες εξέδωσαν τη σύσταση για όλους τους ανθρώπους, εμβολιασμένους ή μη, να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε παντοπωλεία, θέατρα, χώρους εργασίας και εστιατόρια όταν δεν τρώνε, καθώς είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν εμβολιάζονται άλλα άτομα σε αυτά τα περιβάλλοντα. Οι συμβουλές έρχονται αμέσως μετά την ελάφρυνση των κοινωνικών περιορισμών από το νομό και επέτρεψαν να ανοίξουν εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ψυχαγωγίας καθώς εμβολιάστηκαν περισσότερα άτομα.

Ο Δρ. Muntu Davis, αξιωματικός υγείας για του L.A. County, λέει ότι η απόφαση βασίζεται στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο προστατεύει η ανοσία εμβολίων έναντι της παραλλαγής Delta. Τα πρώιμα στοιχεία από το Ισραήλ δείχνουν ότι ακόμη και πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν με την παραλλαγή Delta, κάτι που δεν είναι εντελώς εκπληκτικό, καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι περίπου 80% αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από τη λήψη COVID-19. Δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα, παρόλο που είναι μικρή, τα εμβολιασμένα άτομα να μπορούν ακόμη να μολυνθούν και ενδεχομένως να μεταδόσουν τον ιό σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι «συνετό» να ζητηθεί από τους εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκες, λέει ο Davis. Σημείωσε επίσης ότι κατά την υποβολή της σύστασης, αξιωματούχοι θεώρησαν το γεγονός ότι τέσσερα εκατομμύρια άτομα στην κομητεία δεν εμβολιάστηκαν και ότι, από όλους τα στοιχεία, τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν συμπτώματα ή ήπια συμπτώματα και ως εκ τούτου ίσως να μην γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταδώσουν τον  ιό.

Οι τοπικοί υπάλληλοι υγείας σε όλη τη χώρα ενδέχεται σύντομα να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις. Σε εθνικό επίπεδο, σχεδόν το 70% των ενηλίκων Αμερικανών είχαν τουλάχιστον μια δόση, αλλά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος σε ορισμένα μέρη της χώρας, καθιστώντας αυτές τις περιοχές πιο  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εστιών που αφορούν την παραλλαγή Delta.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την παραλλαγή είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερου πληθυσμού, όσο το συντομότερο δυνατό γίνεται . Παραλλαγές όπως η Delta εμφανίζονται μόνο όταν ο ιός αναπαράγεται και δημιουργεί αντίγραφα του γενετικού του κώδικα και μπορεί να το κάνει μόνο ελεύθερα σε άτομα με λίγη ανοσολογική άμυνα για την αντιμετώπιση λοίμωξης - όπως άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί

Οι μη εμβολιασμένοι εξακολουθούν να είναι οι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν και δυνητικά να αρρωστήσουν πιο σοβαρά με το COVID-19, καθώς η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

«Η παραλλαγή Delta είναι πιο μολυσματική, πιο μεταδοτική. Δεδομένου ότι είναι τόσο μεταδοτική, και ότι υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και στο 50% των ανθρώπων στις ΗΠΑ, τότε νομίζω ότι οι συστάσεις για τις μάσκες είναι απολύτως σύμφωνες με το πώς προσεγγίσαμε την πανδημία από το ξεκίνημα », δήλωσε ο Δρ. Kirsten Lyke, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, ο οποίος είναι επικεφαλής σε μερικές από τις δοκιμές εμβολίων COVID-19.

Ο Lyke λέει ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν «κάποιο βαθμό άνεσης» εάν είναι χωρίς μάσκες και έξω, όπως προτείνει το CDC, αλλά ότι όλοι, εμβολιασμένοι ή όχι, πρέπει να «συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί. Υπάρχουν μικρές ομάδες ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και η παραλλαγή του Delta απλώς θα τις βρει».

Τα εμβόλια και οι μάσκες αποτελούν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για όλους, δήλωσε ο Davis. «Σκεφτόμαστε τα εμβόλια όπως ζώνες ασφαλείας. Εάν ήσασταν σε ατύχημα, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε σοβαρό αποτέλεσμα. " Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα - και παραμένουν αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι ότι ένα εμβολιασμένο άτομο μπορεί να εξαπλώσει τον ιό - η σύσταση μάσκας έχει νόημα, λέει, "ενώ παρακολουθούμε και μαθαίνουμε περισσότερα για την παραλλαγή Delta. Δεν είναι απαίτηση, αλλά μια σύσταση για όλους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε αυτές τις τοποθεσίες όπου δεν γνωρίζουν εάν οι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή όχι».

Πηγή: Time

Keywords
Τυχαία Θέματα