Πώς επηρεάζουν τους κυνηγούς οι αλλαγές στις άδειες των σκύλων

Για τις αλλαγές στις προϋποθέσεις για την κατοχή κυνηγετικών σκύλων μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας Πέτρος Αναγιωτός.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι πλέον ο κάθε κυνηγός θα είναι υποχρεωμένος με την ανανέωση της άδειας κυνηγού για το έτος 2019/2020, να δηλώνει όλους τους κυνηγετικούς σκύλους του μέσω του τοποθετημένου μικροτσίπ σε κάθε σκύλο, το οποίο και θα αναγράφεται πάνω στην άδεια κυνηγίου, με σκοπό τη δημιουργία κινήτρου για εγγραφές των κυνηγετικών σκύλων.

Επεσήμανε

ότι το μικροτσίπ τοποθετείται από ιδιώτη κτηνίατρο και συνδέει το όνομα του ιδιοκτήτη με τον σκύλο του, με όσα συνεπάγονται από τις προβλέψεις της νομοθεσίας για το εν λόγω ζήτημα. Αυτό αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις κλοπές σκύλων, την εμφάνιση του φαινομένου των αδέσποτων σκύλων, αλλά και τις περιπτώσεις εξαφάνισης των σκυλιών, αφού θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί από τον ιδιοκτήτη.

Όσον αφορά στο τι ισχύει σήμερα για τους σκύλους, ο Πέτρος Αναγιωτός εξήγησε ότι ένας κυνηγός πρέπει να εκδίδει άδεια κατοχής σκύλων και άδεια κυνηγίου με συνοδεία σκύλου, ενώ για συγκεκριμένα είδη κυνηγίου γινόταν δήλωση του μικροτσίπ των σκύλων τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό πλέον θα γίνεται για όλα τα είδη κυνηγίου από την επόμενη κυνηγετική περίοδο.

Όσον αφορά τις ποινές για όσους θα κυνηγούν με σκύλο που δεν είναι αναγραμμένος στην άδειά τους, αυτό θα προβλεφθεί από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου &Διατήρησης Άγριας Ζωής Κ.Ο.Κ.&Δ.Α.Ζ, οι αλλαγές είναι οι εξής:

01. Υποχρεωτική εγγραφή όλων των κυνηγετικών σκύλων στην άδεια κυνηγίου του κάθε κυνηγού. Ο κάθε κυνηγός θα είναι υποχρεωμένος πλέων από τον φετινό Αύγουστο, όταν θα ξεκινήσουν και οι ανανεώσεις αδειών κυνηγίου για το έτος 2019/2020, να δηλώσει όλους τους κυνηγετικούς σκύλους του μέσω του τοποθετημένου μικροτσίπ σε κάθε σκύλο, το οποίο και θα αναγράφεται πάνω στην άδεια κυνηγίου σε 3 διαφορετικές κατηγορίες:

Α. Κυνήγι με την συνοδεία σκύλου για Επιδημητικό θήραμα.

Β. Κυνήγι με την συνοδεία σκύλου για την Τσίχλα.

Γ. Κυνήγι με την συνοδεία σκύλου για την Μπεκάτσα.

02. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει μάλιστα εξαγγείλει ότι θα επιχορηγήσει την τιμή τοποθέτησης μικροτσίπ, ούτως ώστε το κόστος τοποθέτησης να είναι εξαιρετικά χαμηλό και επί Παγκύπριας βάσης από συγκεκριμένη λίστα Κτηνιάτρων που θα ανακοινωθεί αργότερα φέτος. Κανένας κυνηγός δεν θα μπορεί πλέον να κυνηγά ή να εκπαιδεύει αδήλωτους Κυνηγετικούς Σκύλους.

03. Άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας Κυνηγίου, ούτως ώστε και για το Επιδημητικό Κυνήγι όπως και για το Κυνήγι Τσίχλας ή Μπεκάτσας να υπάρχουν όλες οι πιο πάνω εφαρμοσμένες διατάξεις που θα μπορεί ο κυνηγός να χρησιμοποιεί νόμιμα τους σκύλους του, αλλά και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να καταγγέλλει εύκολα με τη χρήση συγκεκριμένων συσκευών που έχει προμηθευθεί, όσους παρανομούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα