Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από έξοδο Βρετανίας χωρίς συμφωνία από ΕΕ

Για το ανησυχητικό σενάριο της εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία ανέλυσε στο Μεσημέρι και κάτι ο νομικός Ολύμπιος Χριστοφή.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις συνέπειες που μπορεί να έχει το «no deal» για την Κύπρο, σενάριο το οποίο, παρά το ότι είναι απομακρυσμένο, με τις τελευταίες εξελίξεις, μοιάζει να έρχεται πιο κοντά.

Αυτή την άποψη ενισχύει η προειδοποίηση Μισέλ Μπαρνιέ, ενημερώνοντας την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο οποίος ανέφερε ότι δέκα εβδομάδες πριν από την

καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η πιθανότητα της εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πιο πιθανή από ποτέ.

Σύμφωνα με τον Ολύμπιο Χριστοφή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, οι οποίοι είναι άμεσα συνυφασμένη με την Κύπρο και κυρίως την οικονομία. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Κύπρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή υπηρεσιών και στις εξαγωγές στη Βρετανία. Με «άτακτη» έξοδο αναμένεται να επηρεαστεί άμεση η οικονομία. Σε αυτό συναινεί η έκθεση με τίτλο "Ευρωζώνη: Σταθερές προοπτικές το 2019, υγιής ανάπτυξη και κάποιος περιορισμός από πολιτικούς κινδύνους και διαρθρωτικά ζητήματα" του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s, στην οποία γίνεται λόγος για την αβεβαιότητα σε σχέση με Brexit, η οποία παραμένει υψηλή και σημειώνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη έκθεση δια μέσου του εμπορίου και χρηματοοικονομικών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit, είναι η Ιρλανδία (A2 σταθερές), το Βέλγιο (Σταθερότητας Aa3), η Ολλανδία (σταθερό Aaa), η Κύπρος (σταθερό Ba2) και η Μάλτα (A3 θετικές).

Επίσης, σε αχαρτογράφητα νερά σε περίπτωση «no deal» μπαίνουν και οι χιλιάδες Κύπριοοι φοιτητές, αφού από την επόμενη ημέρα κιόλας θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης χώρας, με ότι συνεπάγεται με αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα