Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τους στρατηγικούς στόχους του Ερντογάν στην περιοχή αλλά και με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπισθούν, ανέλυσαν στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης.

Οι NAVTEX που εκδίδει η Τουρκία και η παρεμπόδιση ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι άσχετες από την στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωζάνης, σημείωσε ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης.

Η κυρία Μαρκουλλή με την σειρά της τόνισε ότι Τουρκία και Ερντογάν μεθοδικά ακολουθούν μια πορεία με στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές τις διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε, οι κινήσεις του Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο και όχι μόνο, δεν είναι άσχετες από την προσπάθεια του να προσεγγίσει τους εθνικιστές της Τουρκίας ενόψει εκλογών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Μαρκουλλή, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX στις 9 Φεβρουαρίου, περιοχή στην οποία είχε ήδη εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να ξεκινήσει ένα παιγνίδι των NAVTEX και των Anti – NAVTEX.

Η δική μας πλευρά μέσω του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης έχει καταγγείλει επανειλημμένα την Τουρκία στον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την έκδοση των NAVTEX.

Ωστόσο, η απάντηση του συγκεκριμένου οργανισμού σε σχέση με τις καταγγελίες μας, σύμφωνα με την κ. Μαρκουλλή, είναι ότι μέλημα τους είναι η ασφάλεια των πλοίων στην περιοχή. Και από την στιγμή πρόσθεσε η κυρία Μαρκουλλή, που η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα έχει άσκηση με πραγματικά πυρά, δεν μπορεί να μην ειδοποιήσει τους ναυτιλόμενους.

Ο κ. Αγγελίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας της δική μας πλευράς συνεννόησης και εθνικής συναίνεσης.

Την ίδια ώρα απέρριψε το επιχείρημα ότι η Τουρκία μας έπιασε στον ύπνο, κάνοντας αναφορά στις διμερείς και τριμερείς σχέσεις που έχει η Κύπρος με χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος ο Λίβανος και το Ισραήλ και την ανάγκη να τους στείλουμε το κατάλληλο μήνυμα ότι τα όσα κάνει η Τουρκία στην περιοχή επηρεάζουν την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα κάλεσε την δική μας πλευρά να επιμείνει όπως το όλο θέμα παραμείνει ανοικτό στο άτυπο Συμβούλιο αρχηγών της Ε.Ε. Όπως πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης δεν είναι αρκετό να προβαίνουμε μόνο σε διακηρύξεις.

Σε σχέση με την φερόμενη συνάντηση του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών των κατεχομένων με εκπρόσωπο της Ιταλικής ΕΝΙ η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα αξιοπιστίας χωρίς προηγούμενο από πλευράς της εταιρίας.

«Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να ξεκαθαριστεί και ότι δεν θα επαναληφθεί», σημείωσε, δεδομένων των δηλώσεων του κ. Οζερσάι για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την ΕΝΙ, να μην προχωρήσει στις γεωτρήσεις εάν δεν υπάρξει διπλωματική διευθέτηση.

Για το άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε στο οποίο θα παραστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η κυρία Μαρκουλή, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μια ατζέντα προς συζήτηση συμπεριλαμβανομένου της κρίσης στην κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς όμως να πρέπει να αναμένουμε κάτι διαφορετικό από τα όσα έχουμε ακούσει από του Ευρωπαίους μέχρι σήμερα.

Η Τουρκία, ανέφερε η κυρία Μαρκουλλή, κρατάει το κλειδί της επανέναρξης των συνομιλιών και του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου με απώτερο στόχο την ακύρωση ή το πάγωμα και των δυο.

Οι δυο καλεσμένοι της εκπομπής συμφώνησαν ότι η τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από τις συμμαχίες και κυρίως αυτών στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα