Πώς αντιδρούν οι φίλοι στο Facebook στον θάνατο ενός φίλου;

Πώς αντιδρούν οι φίλοι στο Facebook στον θάνατο ενός κοινού φίλου; Ερευνητές αποφάσισαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, μελετώντας μια περίοδο αρκετών ετών, για να διαπιστώσουν την εξέλιξη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών της ομάδας που βίωσε τον αιφνίδιο θάνατο.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης (Μασαχουσέτη) έγινε σε ένα κύκλο 15 χιλιάδων διαδικτυακών φίλων και τα αποτελέσματά του, που δημοσιεύτηκαν στις 24 Απριλίου στο περιοδικό Nature,

μάλλον προκάλεσαν έκπληξη.

Όπως έδειξε λοιπόν η έρευνα, ένας θάνατος αναδιοργανώνει και κάνει ακόμη πιο «σφικτούς» τους δεσμούς στον κύκλο των κοινών γνωστών του θανόντα. «Κατά μέσο όρο, ο όγκος των αλληλεπιδράσεων χάνεται μετά τον θάνατο, αλλά ανακτάται πλήρως στη συνέχεια. Το πένθος συνδέει πιο πολύ τους κοινούς φίλους κάποιου που πεθαίνει», αναφέρουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι όλοι προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό από την απώλεια, πολλαπλασιάζοντας τις συζητήσεις με ανθρώπους που γνώριζαν τον νεκρό.

Έτσι, επικοινωνούν πιο συχνά μετά τον θάνατο και μάλιστα για αρκετό καιρό. Σύμφωνα με την έρευνα, δύο χρόνια μετά τον θάνατο ενός μέλους της ομάδας, οι στενοί φίλοι είναι 2,6% πιο ενεργοί στις συζητήσεις τους απ' ό,τι πριν. Για τους απλούς γνωστούς, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα: εννέα μήνες μετά τον θάνατο, η επικοινωνία αυξάνεται κατά 4,5%.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι σχεδόν σταθερά, ανεξάρτητα από την ηλικία των υπό παρατήρηση ομάδων, με εξαίρεση τους νεότερους ενήλικες σε ό,τι αφορά στο ποσοστό της αύξησης της επικοινωνίας. Ωστόσο, εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα αν ο θανών έχει αυτοκτονήσει ή ο θάνατος έχει ως αιτία πρακτικές όπως τα ναρκωτικά. Τότε δεν υπάρχει αύξηση της επικοινωνίας, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, την επικοινωνία «σκιάζει» το κοινωνικό στίγμα που αποτρέπει την επικοινωνία.

Οι μελετητές επισημαίνουν πάντως ότι η έρευνα επικεντρώθηκε σε χρήστες από την Καλιφόρνια και ότι σε διαφορετικές πόλεις και πολιτισμούς, ίσως υπάρχουν και διαφορετικά αποτελέσματα.

Πηγή: Le Monde, lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα