Πώς αντιδράει η Ελλάδα στη νέα τουρκική NAVTEX

Τεράστια θαλάσσια περιοχή η οποία επί της ουσίας περικυκλώνει η Τουρκία με την νέα Navtex, την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η Αθήνα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζουν όλα τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί και αναμένουν τις κινήσεις της Λευκωσίας τις οποίες επικουρικά θα στηρίξουν.

Η Αθήνα μαζί

με την Λευκωσία θα δημιουργήσουν πλέον ένα δίπολο στην άτυπη σύνοδο ηγετών με στόχο πλέον αν υπάρξουν σοβαρές κινήσεις από τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία περικύκλωσε με νέες NAVTEX την Κύπρο (χάρτης)

Εν τω μεταξύ και η βρετανική Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των όσων εκτυλίσσονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό αναφέρθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα το απόγευμα. Η βουλευτής των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς, άδραξε την ευκαιρία να προτρέψει με την ερώτησή της τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει από την Άγκυρα όπως το τουρκικό ναυτικό τερματίσει το μπλοκάρισμα της επιχείρησης για γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αξιολογούμε τα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες για το τί ακριβώς συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή», ήταν η σύντομη απάντηση που έδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Μαζί με την ανανέωση της NAVTEX ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα η επέκταση της συνεργασίας του ψευδοκράτους με την τουρκική ΤΡΑΟ για άλλα έξι χρόνια.

Πρόκειται για την συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» του ψευδοκράτους

Επίσης μισή ώρα μετά την σύσκεψη Αρχηγών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στα Κατεχόμενα ο Κατοχικός Ηγέτης θα έχει συνάντηση με τα λεγόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα για Κυπριακό και θέματα ενέργειας

Keywords
Τυχαία Θέματα