Συναγερμός στο Προεδρικό μετά τη νέα NAVTEX της Τουρκίας

Συναγερμό σήμανε στο Προεδρικό, η ανανέωση της τουρκικής navtex μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συσκέπτεται με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις Υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το πλάνο αντίδρασης στο τετελεσμένο της Τουρκίας, που οδηγεί σε de facto διακοπή του ενεργειακού προγράμματος.

Αύριο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών.

Διαβάστε
επίσης: Η Τουρκία περικύκλωσε με νέες NAVTEX την Κύπρο (χάρτης)

Πρόκειται για μια κρίσιμη κυριολεκτικά σύσκεψη, καθώς από αυτή θα εξαχθούν οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας.

Οι επί χάρτου ασκήσεις χαράσσονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αμύνης και Ενέργειας, τεχνοκράτες των εν λόγω Υπουργείων, τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου, στρατιωτικούς και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Στο ίδιο πλαίσιο, αύριο θα ενημερωθεί το Συμβούλιο Αρχηγών ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια κίνηση που δείχνει και την απογοήτευση της Λευκωσίας κάλεσε προς διαβούλευση αύριο το μεσημέρι, την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Κάθλιν Ντόχερτι.

Καταρχάς, λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης, η κάνουλα της επίσημης πληροφόρησης είναι σχεδόν κλειστή, αλλά αλιεύσαμε από σημαντικότατες πηγές κάποια σημαντικά στοιχεία.

Από αυτά προκύπτει πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.

Οι σκέψεις της Λευκωσίας, κινούνται και το επιβεβαιώσαμε με πηγή από το Προεδρικό, σε δύο επίπεδα.

- Συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος σε άλλα οικόπεδα για τα οποία αδειοδοτήθηκαν εταιρείες με μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή, βλέπε οικόπεδο 10, αφήνοντας πίσω το θαλασσοτεμάχιο τρία.

Σενάριο όμως που έχει, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά δύο πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Πρώτον θα είναι μια σαφής ήττα που θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο και δεύτερο, ουδείς εγγυάται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει και στο 10, δεδομένου ότι ούτε το 3 είτο υπό αμφισβήτηση, αλλά βλέπουμε τώρα τι γίνεται.

- Το δεύτερο σενάριο είναι Κύπρος και Ελλάδα να διακόψουν, δια του δικαιώματος αρνησικυρίας κάθε συμφωνία Τουρκίας με Ε.Ε,. Αυτό βεβαίως το χαρτί θα το παίξει ο Πρόεδρος, αν προκριθεί ως επιλογή, τις αμέσως επόμενες ώρες στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, με προειδοποιήσεις που θα ακουμπούν και την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ

- Τουρκίας στη Βάρνα, στις 24 Μαρτίου. Αυτό το σενάριο είναι που συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Μια τέτοια κίνηση, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει εν αρχή μοχλό πίεσης προς τους εταίρους ώστε να κινητοποιηθούν επιτέλους επί του πρακτέου. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορούμαστε από πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, η διπλωματία των τελευταίων ημερών, που κατέρρευσε οριστικά, δεν ήτο κάτι άλλο παρά μόνο συμβουλευτική όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά δυστυχώς και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για εξάλειψη των εντάσεων μέσω διαλόγου με επίκεντρο το Κυπριακό.

Μια απροθυμία σαφούς παρέμβασης προς την ασκούσα πολιτική κανονιοφόρων Άγκυρα, που απογοήτευσε τα μάλα τη Λευκωσία.

Αυτή είναι μια στάση που προφανώς εξέθρεψε την Τουρκική επιδρομική πολιτική στην περιοχή κι αυτό χωρίς να είναι δεδομένο, πως αν η διεθνής κοινότητα διαφύλασσε το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία θα σκεφτόταν διπλά και τρίδιπλα.

Εδώ πάντως οφείλουμε να υπομνήσουμε επειδή έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία περί αδράνειας της Δημοκρατίας να εκδώσει NAVTEX για την επίμαχη περιοχή, ότι είναι κάτι που δεν ισχύει.

Όπως αποκαλύπτει απόψε το Σίγμα, μετά από επίσημη ενημέρωση που έτυχε, από τον περασμένο Οκτώβριο το αρμόδιο τμήμα είχε εκδώσει 3 NAVTEX με ισχύ από 10 Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Απριλίου.

Μία για τη ζώνη απαγόρευσης 500 μέτρων γύρω από το στόχο "Σουπιά", μία για τη ζώνη ασφαλείας 5 ναυτικών μιλίων και μία για τον διάδρομο διελεύσεως των υποστηρικτικών πλοίων από το λιμάνι Λεμεσού.

Αυτό ως δεδομένο εντείνει την προκλητικότητα της Τουρκίας καθώς εξέδωσε navtex που επικάλυψε άλλη ισχύουσα navtex, σε αντίθεση του τι λέχθηκε δημοσίως τόσες μέρες, μετατρέποντας μία τυπική παρατυπία σε παρανομία.

Υπάρχουν όμως και νομικά μέτρα που μελετώνται. Σε συνομιλία με κορυφαίο ανεξάρτητο αξιωματούχο, η εικόνα που έχουμε είναι πως τα όποια αμιγώς νομικά μέτρα δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά.

Έτσι, αν τέτοια αποφασιστούν θα πρέπει να είναι υποστηρικτικά προς τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα. Άλλωστε η ίδια πηγή, παραδέχθηκε πως το διεθνές δικαιικό σύστημα βρίθει ελλείψεων στην εφαρμογή μέτρων σε παρόμοιες περιπτώσεις του διεθνούς δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα