Πως αντιδρά η Λευκωσία στην επιθετικότητα της Άγκυρας

Με τα δικά της όπλα και με μοναδικό σωσίβιο την Ε.Ε. (έστω και σε διακηρυκτικό επίπεδο), η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να διαχειριστεί την τουρκική επιθετικότητα. Ελλείψει αξιόπιστων στρατιωτικών δυνάμεων αποτροπής, στο επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει τρόπους αποφυγής ανάλογων κρίσεων, που θα θέτουν εν αμφιβόλω την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος.

Μπορεί η διπλωματική μάχη στη Σύνοδο Κορυφής και οι προθέσεις της Λευκωσίας για μονομερείς ενέργειες κατά της Άγκυρας, να ανάγκασαν την Ε.Ε.

διά του Ντόναλντ Τουσκ να κατακεραυνώσει την Τουρκία και να αφήσει μετέωρη την πολυσυζητημένη ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα, ωστόσο το ζήτημα παραμένει ανοικτό και μάλιστα σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι μελλοντικές τουρκικές προθέσεις θα διαφανούν από τη στάση της Άγκυρας έναντι των προγραμματισμένων ερευνών της Exxon Mobil αρχές Μαρτίου στο οικόπεδο 10 και από το εάν θα υλοποιήσει τις απειλές της για δική της γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα οι όποιες σκέψεις για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο της ε/κ πλευράς, όπως προειδοποιεί ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί

Keywords
Τυχαία Θέματα