Πώς αντέδρασαν τα πολιτικά κόμματα στα μέτρα πάταξης της διαφθοράς

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα μετά τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργού Δικαιοσύνης για τα μέτρα κατά της διαφθοράς.

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις:

Δημοκρατικός Συναγερμός

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης το σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς. Θέση μας είναι να επικρατήσει η διαφάνεια και με αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμηθεί η διαπλοκή.

Ένα ολιστικό πλάνο που ξεκινά από την παιδεία, τον σημαντικότερο σίγουρα πυλώνα. Με χειροπιαστά μέτρα για την καταστολή μέσα και από νομοθεσίες. Και με ιδιαίτερο

βάρος στη διαφάνεια που είναι το καλύτερο αντίδοτο σ’ αυτά τα φαινόμενα.

Για να έχουν αξία πρέπει και να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα.

Η έκταση του προβλήματος είναι τέτοια που χρειάζεται η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, οργανωμένων συνόλων και πολιτών.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί. Αυτό περιμένουν από μας οι συμπολίτες μας. Ας μην τους απογοητεύσουμε και πάλι. Ας δώσουμε αυτόν τον πόλεμο από κοινού για το καλό του τόπου.

ΑΚΕΛ

Από τον Πρόεδρο και την αρμόδια Υπουργό δεν ακούσαμε μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά κυρίως τίτλους και γενικόλογες εξαγγελίες. Όταν ενημερώσει η κυβέρνηση για το περιεχόμενο των μέτρων τότε θα μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε και να τα κρίνουμε.

Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση χρησιμοποίησε πολλές φορές το «θα», παραπέμποντας στο μέλλον. Όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται για οκτώ χρόνια στην εξουσία και παραπέμπει στο μέλλον για μέτρα πάταξης της διαφθοράς, αυτό αποδεικνύει ότι ποτέ το ζήτημα αυτό δεν ήταν στις προτεραιότητές της.

Πέραν τούτου, σημειώνουμε την εγγενή αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά τη στιγμή που η ίδια είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο που στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά για τη σύγκρουση συμφέροντος και στη θεσμική διαπλοκή, που χαρακτηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.

Προκαλεί δε θυμηδία η αναφορά σε ενδυνάμωση του Κώδικα δεοντολογίας του Υπουργικού Συμβουλίου, τον οποίο η κυβέρνηση ασύστολα παραβίασε γι’ αυτό και τον εξαφάνισε.

Δημοκρατικό Κόμμα
Το πρώτο μέτρο καταπολέμησης της διαφθοράς που αναμέναμε να ακούσουμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ ήταν να επιτρέψει τον έλεγχο των φακέλων των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Δεν το ακούσαμε.

Αναμέναμε από τον κ. Αναστασιάδη να πει ότι αποδέχεται την δημοσιοποίηση αναδρομικά όλων εκείνων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν άμεσα ή έμμεσα ωφελήσει τον ίδιο προσωπικά ή μέλη της οικογένειας του.

Δεν το ακούσαμε.

Αναμέναμε να εξαγγείλει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ΔΕΝ θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Δεν το ακούσαμε.

Τα όσα ακούσαμε σήμερα δεν συνιστούν μέτρα για πάταξη της διαφθοράς αλλά στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης που προκαλεί η άρνηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στον έλεγχο και τη διαφάνεια.

Για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης του, στη Βουλή, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, στους δημοσιογράφους και στους πολίτες. 

Οι πολίτες όμως πλέον τους έχουν πάει χαμπάρι.

Απαιτούν κάθαρση, έλεγχο και λογοδοσία της κυβέρνησης της διαπλοκής.

ΕΔΕΚ

Με αφορμή το ψεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα περιορισμού της διαφθοράς, επαναλαμβάνουμε την θέση μας για πλήρη, αντικειμενική και σε βάθος ολοκληρωμένη διερεύνηση του προγράμματος των πολιτογραφήσεων, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του. Εκεί και όπου εντοπιστούν ποινικές, πειθαρχικές ή και πολιτικές ευθύνες, να κατονομαστούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες. Σημειώνουμε πως στην περίπτωση που θεωρηθεί πως η οποιαδήποτε έρευνα υπολείπεται αντικειμενικότητας, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλητευθούν έγκριτοι ανακριτές από το εξωτερικό για να το διερευνήσουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, ζητάμε από όλα τα κόμματα να συμβάλουν στην πλήρη διερεύνηση της διαρροής εγγράφων της Βουλής στο Al Jazeera ώστε να διαφανεί ποιοι το έπραξαν και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, από μία πρώτη μελέτη οφείλουμε να σημειώνουμε την ικανοποίηση μας για την υιοθέτηση μέρους των προτάσεων που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει, όπως είναι η δυνατότητα των πολιτών να προχωρούν σε καταγγελίες, ανώνυμες ή μη, αλλά και η δημοσιοποίηση των ερευνών που αφορούν σκάνδαλα σε διαδικτυακή πύλη για πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Όλα αυτά ΟΜΩΣ είναι έπεα πτερόεντα εάν δεν υπάρχουν αυστηρές ποινές σε αυτούς που εμπλέκονται στα σκάνδαλα. Η συνέχιση προστασίας των εμπλεκομένων και η συγκάλυψη σκανδάλων, όπως έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις, ή ακόμα και προαγωγής εντός της δημόσιας υπηρεσίας ατόμων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, όχι μόνο δεν οδηγεί στον τερματισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά συμβάλλει στην παράταση και ενίσχυσή της.

Διαβάστε ακόμη:

Μέτρα πάταξης διαφθοράς: Αυτοί είναι οι βασικοί Πυλώνες - Δείτε αναλυτικά

Τι απάντησε ο ΠτΔ για την αύξηση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων

Keywords
Τυχαία Θέματα