Πως ανέγνωσαν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ την Έκθεση Γκουτέρες

Το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ του ΟΗΕ και το πώς αυτό αναγιγνόσκεται από τα κόμματα, συζητήθηκε στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Οι Ανδρέας Κυπριανού, Χρίστος Χριστοφίδης και Άθως Αντωνιάδης, κλήθηκαν να σχολιάσουν το πώς είδε η Λευκωσία την έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ της οποίας ανεπίσημο αντίγραφο της δόθηκε χθες στα μέλη του Σ.Α., αλλά και την ερμηνεία που

δίνουν.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για «φιλί ζωής» στη διαδικασία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, ζητά πλέον από την Λούτ πέρα από το να πάρει μια απάντηση στο βασικό ερώτημα εάν οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να συνεχίσουν στη βάση του πλαισίου και από εκεί που έμειναν, να δει που «στέκουν οι δύο πλευρές σε σχέση με τις συγκλήσεις».

Στην έκθεση, ανέφερε, υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς για πρώτη φορά ο κ. Γκουτέρες με τέτοια σαφήνεια τονίζει ότι εάν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες ο χρόνος θα είναι συγκεκριμένος.

Εκείνο που πρέπει να πιάσουμε ως μήνυμα είναι ότι ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος, είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης στάθηκε και στο σημείο της Έκθεσης που αφορά στα Ενεργειακά, κρίνοντας ως άκρως ανησυχητικές τις αναφορές του ΓΓ.

Η αναφορά, είπε, είναι πολύ συγκεκριμένη στην παράγραφο έξι στην οποία λέει ότι οι γεωτρήσεις που είναι προγραμματισμένες για το τελευταίο τετράμηνο του 2018, μπορεί να δημιουργήσουν περίπλοκες και προβλήματα, αλλά και η αναφορά ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το Φυσικό Αέριο πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, προκαλούν ανησυχία και δεν ήταν θέσεις της δικής μας πλευράς.

«Άρα ενώ εγώ πιστεύω ότι η θέση είναι ξεκάθαρη, να μας απασχολήσει πως ο ΓΓ έρχεται και σημειώνει αυτά τα δυο σημεία», είπε.

Ο κ. Χριστοφίδης στάθηκε και στο σημείο που γίνεται λόγος για «νέες ιδέες», αναφέροντας «αυτές οι νέες ιδέες θέλω να δω προς πια κατεύθυνση είναι, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα είναι αναφορά να εισάξει καινούρια στοιχεία στην ευρύτερη διαπραγμάτευση».

Δεν πρέπει να είναι προσεγγίσεις που θα ξεφεύγουν από τις συγκλήσεις ή τη συμφωνημένη βάση, τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Άθως Αντωνιάδης, ανέφερε ότι «υπάρχουν θετικά στοιχεία σε αυτή την έκθεση, υπάρχουν και κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να προκαλέσουν κάποιο προβληματισμό».

Στα θετικά, είπε, είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ βάζει τέλος στο αφήγημα που έχει ακουστεί το τελευταίο διάστημα και από την Τουρκία και από κάποιους στην Ε/κ πλευρά, ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου αλλά και για τσουνάμια.

Ξεκαθαρίζει τόνισε, ότι η ελπίδα για λύση είναι ζωντανή ωστόσο ούτε ο ίδιος πιστεύει ότι θα υπάρξει άμεση ή σύντομη έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Αντωνιάδης στάθηκε και στους όρους αναφοράς τους οποίους είπε, «θεωρούμε τη βάση των διαπραγματεύσεων, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Θεωρούμε ότι αναφέρεται στη βάση των συνομιλίων».

«Όταν μιλά για συμφωνία σε όρους αναφοράς αλλά αναφέρεται ότι υπάρχει και το πλαίσιο του και ανοίγει πόρτα για νέες ιδέες, εκεί μπορεί να ανοίγει μια συζήτηση στη βάση».

Τόνισε, πως ξεκαθαρίζει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες αναφέρεται σε αυτό που κατατέθηκε τον Ιούνιο.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, στάθηκε στο σημείο που γίνεται αναφορά στα Ενεργειακά, τονίζοντας πως προγραμματισμένη γεώτρηση έχει και η Τουρκιά και πως δεν πρέπει να ερμηνεύουμε ότι λέει η Έκθεση με βάση τι μας βολεύει εμάς μικροπολιτικά

«Όλοι συμφωνούμε ότι είναι άλλο η διαδικασία επίλυσης και άλλο τα ενεργειακά, όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι η εξεύρεση ενεργειακών πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά προς τη κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού», ανέφερε.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, είπε πως η πλευρά μας πάντα έλεγε ότι δεν συνομιλούμε απλά για να συνομιλούμε, αλλά για να εξεύρουμε λύση, άρα σαφέστατα μας ενδιαφέρει η διαδικασία να έχει κατάληξη.

Πρέπει να βλέπουμε σφαιρικά την έκθεση. Θεωρώ διαλύει τους ισχυρισμούς περί τέλος του δρόμου σε σχέση με τις καλές υπηρεσίες του οργανισμού.

Αυτός ο Πρόεδρος, είπε, δεν πρόκειται να φέρει λύση που δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση του ελληνισμού. Το πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, αναζητούμε λύση ομοσπονδίας. Το κράτος που θα προκύψει, αν προκύψει, θα έχει δυο πολιτείες και ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Μιλάμε, τόνισε, για μια ομοσπονδία που θα οδηγήσει σε κανονικό κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα