Πορεία προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου για την ειρήνη

Πορεία προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου στη Λεμεσό με κεντρικό σύνθημα «Πορευόμαστε στο δρόμο της Ειρήνης» διοργανώνει σήμερα το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Η πορεία άρχισε στις 10.30 από το δρόμο Κολοσσίου –Ακρωτηρίου και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι έξω από τις Βάσεις με συγκέντρωση και έκδοση ψηφίσματος.

Στην πορεία λαμβάνουν μέρος Ε/κ κόμματα και Τ/κ "κόμματα", οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα από το εξωτερικό.

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ

άλλων, και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Σε ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης αναφέρει ότι απαιτεί, μεταξύ άλλων, επανέναρξη των συνομιλιών και ειρηνική επανένωση της Κύπρου, κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων και της αιματοχυσίας σε βάρος των λαών και Ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης

«Κι είμαι πάλιν εγώ κάθε φορά που θ’ ακούσεις ένα εμβατήριο να κυλά σαν ποτάμι μέσα στους δρόμους.. να δαγκώνει τους βράχους της αδικίας, τις ρίζες της πείνας…μιας μεγάλης ειρήνης που θα σφίξει τον κόσμο στον κόρφο της σα μάνα, σαν αγαπημένη, σαν αδερφή…»

Οι στίχοι του Πιερίδη είναι σήμερα το σύνθημα, το λάβαρο και η σημαία μας. Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε υπέρ της ειρήνης. Για ειρήνη στην Κύπρο. Ειρήνη στον κόσμο. Είμαστε σήμερα εδώ για να υψώσουμε φωνή αντίστασης στον ιμπεριαλισμό που μοιράζει και ξαναμοιράζει τη γη, χαράζοντας σύνορα με το αίμα των λαών.

Είμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι θέλουμε ειρήνη. H φρίκη του πολέμου είναι δίπλα μας. Στη Γάζα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια στον πόλεμο στη Συρία. Εκατομμύρια πρόσφυγες, ανάμεσα τους και παιδιά. Εν τω μεταξύ η Υεμένη βομβαρδίζεται δίχως τέλος, με τη φρίκη της καταστροφής και του πολέμου να στοιχειώνει εκατομμύρια ανθρώπους.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αντί να τηρήσει θέσεις αρχών, αντί να προτάξει για τους λαούς της περιοχής όσα υποτίθεται ότι έπρεπε να προτάσσει για τον Κυπριακό λαό, περί άλλων τυρβάζει. Δίπλα μας η Συρία πνίγεται στο αίμα, όμως η Κυβέρνηση βυθίζεται στην ένοχη σιωπή.

Όταν την καλούσαμε να απαντήσει ξεκάθαρα για τη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, επέμενε ότι δεν παίρνει θέση για τον πόλεμο στη Συρία. Πήγε όμως στις Βρυξέλλες ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας ενάντια στη Δαμασκό. Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η χρήση των βρετανικών βάσεων ή άλλων εγκαταστάσεων στο νησί για στρατιωτικές επιδρομές καθιστά την Κύπρο ορμητήριο της επίθεσης και συνεπώς, μέρος του πόλεμου σε βάρος της Συρίας και του λαού της. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επωμίζεται την κρίσιμη ευθύνη να ξεκαθαρίσει ότι η πατρίδα μας μένει έξω από αυτό τον πόλεμο.

Η Κυβέρνηση άλλα λέει, άλλα κάνει κι άλλα εννοεί. Το απέδειξαν και στο Κυπριακό πρόβλημα. Αντί δυστυχώς να επικεντρωθούν στο πώς θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, απλώς κάνουν δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, κατασκευάζουν θεάματα, κατηγορούν, αν είναι δυνατόν, το ΑΚΕΛ για υιοθέτηση τουρκικών θέσεων. Η θέση της Τουρκίας για το κυπριακό πρόβλημα είναι η διχοτόμηση. Εμείς ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με αυτό το σενάριο. Αν συμβιβάστηκαν άλλοι με αυτό, αν κάποιοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα των δύο κρατών, να το πουν τίμια και ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό.

Εμείς παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ειρήνη στην Κύπρο. Ουδέποτε θα αποδεχτούμε να δωρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία.

Ουδέποτε θα συναινέσουμε στη νομιμοποίηση του εγκλήματος που διέταξε ο ιμπεριαλισμός το 1974 σε βάρος της πατρίδας μας.

Γενιές και γενιές Κυπρίων γαλουχήθηκαν με το ιδανικό των κοινών αγώνων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Γενιές και γενιές Κυπρίων πάλεψαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Γενιές και γενιές Κυπρίων γαλουχήθηκαν με το όραμα της ειρήνης. Η σημερινή πορεία είναι ακόμα ένας κρίκος της αλυσίδας που μας ενώνει με το μέλλον. Είναι ακόμα ένα γερό θεμέλιο της πάλης μας για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο˙ της πάλης από την οποία οι λαοί θα βγουν νικητές!

Keywords
Τυχαία Θέματα