Πολυδαίδαλο νομικό παζλ

Απόφαση για εκκαθάριση της FBME ή όχι εκδίδει σήμερα η κυπριακή Δικαιοσύνη
Η απόφαση χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας, καθώς ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας έχει ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της FBME, συνέστησε Συμβούλιο Ασφάλισης Καταθέσεων και διόρισε εκκαθαριστή

Μετέωροι οι καταθέτες και πιστωτές της FBME. Απόφαση για εκκαθάρισή της ή όχι εκδίδει σήμερα η κυπριακή Δικαιοσύνη, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας

της Τανζανίας, χώρα στην οποία εδρεύει η FBME, να ανακαλέσει την άδειά της.

Η απόφαση του κυπριακού Δικαστηρίου θεωρείται κομβικής σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της αφρικανικής χώρας έχει ήδη συστήσει Συμβούλιο Ασφάλισης Καταθέσεων και διορίσει εκκαθαριστή.

Τις πληροφορίες για τη σημερινή δικαστική απόφαση επιβεβαίωσε στο ΣΙΓΜΑ ο ειδικός διαχειριστής που έχει διοριστεί από την Αρχή Εξυγίανσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κρις Ιακωβίδης, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες. Το αίτημα για ειδική εκκαθάριση της FBME είχε υποβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2015, ένα χρόνο μετά τα μέτρα, τα οποία έλαβε κατά της τράπεζας.

Οι 6,500 καταθέτες ποσών που φθάνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται εδώ και τρία περίπου χρόνια στον κυκλώνα νομικών διαδικασιών σε Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία ανάμεσα στη FBME και στις αντίστοιχες εποπτικές Αρχές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας με την απόφαση της ρευστοποίηση της FBME ξετυλίγει το νήμα για σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση.

Η εποπτική Αρχή επικαλείται πρωτόδικη και δευτερόδικη αμερικανικών δικαστηρίων, τα οποία δικαιώνουν την FinCEn για την απόφασή της να απαγορεύσει σε αμερικανικές τραπεζες να συναλλάσσονται με την FBME με το επιχείρημα της διεξαγωγής ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων εκτιμάται ότι δυνατόν να επηρεάσουν και την εν εξελίξει διαδικασία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, με την οποία η FBME αξιώνει αποζημιώσεις που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μίλησαν οι δικηγόροι
Πρόκειται πράγματι για την πιο λαβυρινθώδη υπόθεση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε νομικό επίπεδο θα είναι εξαιρετικά χρονοβόρο να βρεθεί η άκρη. Αφενός βρίσκονται σε εξέλιξη 16 προσφυγές, με κρισιμότερη αυτήν ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου καθώς αξιώνονται αποζημιώσεις μισού δισεκατομμυρίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και άρα από τον Κύπριο φορολογούμενο. Η ακρόαση γι' αυτήν την κρίσιμη δικαστική διαδικασία αρχίζει στις 12 Ιουνίου.

Με ανακοίνωσή τους, χθες, οι δικηγόροι της FBME επικρίνουν την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα ότι λειτουργούν με υπόγειο και κακόπιστο τρόπο. Κάνουν ιδιαίτερη μνεία σε πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις, με σκοπό όπως υποστηρίζουν να καλυφθεί το νομικό κενό που δεν δικαιολογούσε την αίτηση έκδοσης διατάγματος εκκαθάρισης της Τράπεζας.

Και οικονομικό σκέλος
Εάν εκλάβουμε ως δεδομένο πως πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο με έδρα την Τανζανία, τότε αυτό σημαίνει ότι ο εκκαθαριστής, ο οποίος έχει διοριστεί από την εποπτική Αρχή της αφρικανικής χώρας, θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει τα περιουσιακά της στοιχεία και μέσω ενός σχεδίου πληρωμών, το οποίο επισήμως ανακοίνωσε ότι θα εξαγγείλει σύντομα θα επιχειρήσει να αποζημιώσει πρώτα πιστωτές και εν συνεχεία καταθέτες.

Πλέον εφόσον έκλεισαν την πόρτα τους για συναλλαγές σε δολάριο οι αμερικανικές τράπεζες, τότε σημαίνει ότι οι καταθέτες θα δεχθούν ένα πρώτο πλήγμα από τη συναλλαγματική μετατροπή. Επίσης, επειδή πρόκειται για μία τράπεζα, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκκαθάριση, αυτό ανοίγει τον δρόμο σε «κούρεμα» καταθέσεων, εάν τα περιουσιακά της στοιχεία δεν είναι αρκετά, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Βεβαίως, η διαφορά εδώ είναι ότι η FBME δεν ήταν μία αφερέγγυα τράπεζα, όπως ήταν για παράδειγμα η πρώην Λαϊκή.

Στο στόχαστρο των Αμερικανών
Η FBME είναι μια τράπεζα, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των Αμερικανών για ξέπλυμα. Και όχι μόνο. Επίσης, για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, οικονομική διευκόλυνση οργανωμένου εγκλήματος και ύποπτων καρτέλ. Το 90% των συναλλαγών της FBME διεξαγόταν μέσω του παραρτήματός της στην Κύπρο, κατά τους Αμερικανούς.

Αίσθηση προκαλούν οι συναλλαγές υπό τη μορφή επενδύσεων στη Saab Financial (Bermouda) ltd. Μόνο μέσω Κύπρου διακινήθηκαν 2,7 δις δολάρια.

Πάντως είναι άξιον απορίας πως η Κεντρική Τραπεζα δεν είχε εντοπίσει νωρίτερα όλη αυτήν τη διακίνηση. Παράλληλα, φαίνεται και πολιτική διαπλοκή στο όλο θέμα. Αφόρητες ήταν οι πιέσεις για παραχώρηση πλήρους τραπεζικής άδειας, η οποία τελικώς δεν δόθηκε. Το παράδοξο είναι ότι αν και η FBME υπέστη κυρώσεις για ύποπτες συναλλαγές το 2010, οι πιέσεις για εξασφάλιση άδειας ασκήθηκαν το 2012. Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η FBME δάνεισε το κυπριακό Δημόσιο το 2012 με 240 εκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα