«Πολιτογραφήσεις» με τη σέσουλα από το ψευδοκράτος: Δίνουν 50 την ημέρα

Κάτω από τον τίτλο «Ο στόχος πόσοι πολίτες της ΤΔΒΚ είναι;» ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου στην Yeni Düzen (18.03.21) γράφει ότι «υπηκοότητα» του καθεστώτος σε πέραν των 1000 ατόμων δόθηκε από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Κουτλού Εβρέν, όπως ο ίδιος δήλωσε την περασμένη βδομάδα στο Kanal SİM, σύμφωνα το ΓΤΠ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η φούρια συνεχίζεται» χωρίς σταματημό, έστω και αν τώρα έχει κλείσει το «γραφείο μετανάστευσης» για μερικές μέρες λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Σε μια

«κανονική μέρα» δίδεται «υπηκοότητα» σε τουλάχιστον 50 άτομα, σημειώνει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως «φαίνεται να υπάρχει μια βιασύνη» στο θέμα αυτό. Προσθέτει το εξής:

«Ο υπουργός λέει ‘τι να κάνω, στοιβάχτηκαν μπροστά μας’. Λέει ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις όσων έχουν φυσιολογικό δικαίωμα υπηκοότητας που πηγάζει από γάμο. Παράλληλα σημειώνει ο Κουτλού Εβρέν ότι τοποθετήθηκαν στην σειρά και εκείνοι που κάνουν αίτηση με ‘άδεια εργασίας’ και όσοι έχουν άδεια πέραν των 10 χρόνων.

Λέει ότι ακόμα δεν δίδονται ‘κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες’ μέσω του υπουργικού συμβουλίου, όμως μετά προσθέτει: ‘Όταν έρθει η μέρα, θα το κάνω και αυτό. Διότι υπάρχουν παιδιά που η μητέρα και ο πατέρας τους δεν έγιναν πολίτες, όμως τα ίδια γεννήθηκαν εδώ και έγιναν 18 χρόνων’. Δηλαδή, συνδέει το θέμα με την ‘ανθρωπιστική διάσταση’ και δεν έχει άδικο απ’ αυτή την άποψη. Όμως, το γεγονός έχει και άλλες σοβαρές διαστάσεις. […]»

Σημειώνοντας ότι από τη μια υπάρχει το ερώτημα γιατί έχει τόση μεγάλη αξία η «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» που δεν είναι αναγνωρισμένη, ο Όζουσλου επισημαίνει ότι «πρέπει να δούμε και να δεχτούμε ότι το ζήτημα της υπηκοότητας είναι πρόβλημα γι’ αυτή την κοινότητα» [την τουρκοκυπριακή].

Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αρκεί να εξετάζεται το ζήτημα αυτό μόνο από την «ανθρωπιστική του διάσταση», ο αρθρογράφος αναφέρει ότι υπάρχουν για παράδειγμα πολλές «παραβιάσεις δικαιωμάτων», όταν εξεταστεί το θέμα από την άποψη του «κοινωνικού οφέλους» και ότι ανάμεσα σε αυτές τις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνονται η αλλαγή της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων και η διάβρωση του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους.  Γράφει και τα εξής ο Όζουσλου:

«Υπάρχουν δύο θεμελιώδη πολιτικά κίνητρα για τις συνεχείς πολιτογραφήσεις. Το πρώτο είναι η έγνοια των κομμάτων της δεξιάς να ‘δημιουργήσουν νέους ψηφοφόρους που θα τα ψηφίσουν’. Και είναι εμφανές ότι αυτή η διαδικασία θα ωφελήσει μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα άλλα πολιτικά κόμματα, που κάνουν πολιτική με βάση την ‘εθνική καταγωγή’ όπως για παράδειγμα το YDP, και θα πάρουν το μερτικό τους απ’ αυτό και τα κόμματα της δεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του UBP.

Ένας άλλος λόγος είναι να αποδείξει ότι ο τουρκικός πληθυσμός δεν είναι μειονότητα στην Κύπρο στο πλαίσιο του ‘Σχεδίου Ανάκτησης’ που συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1950. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. […]»

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Γενί Ντουζέν: Ομοσπονδία θέλουν οι Τ/κ - Προσάρτηση οι έποικοι

Keywords
Τυχαία Θέματα