«Πόλεμος» για τα κυπριακά κρέατα: Ζητούν καλύτερους ελέγχους οι κρεοπώλες

Πόλεμος μεταξύ Συνδέσμου Κρεοπωλών και Αγροτικών Οργανώσεων για τα κυπριακά κρέατα, ένα μήνα πριν τις μεγάλες διαθέσεις κρεάτων για το Πάσχα.

Αφορμή υπήρξε η παραδοχή του Υπουργείου Γεωργίας για την υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και την ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου ελέγχων στα σφαγεία. 

 «Είναι πολύ λεπτό το θέμα διαχείρισης των κρεάτων. Να μην ασχολείται ο καθένας με τα δικά του ή να αποδίδει στον άλλο σκοπιμότητες. Εμείς έχουμε ενδείξεις, αναλύσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών. 

Ωστόσο,

οι αγροτικές οργανώσεις θεωρούν πως το υπαρκτό ζήτημα της υποστελέχωσης δεν σχετίζεται με την ποιότητα των κυπριακών κρεάτων, που είναι αρίστη.

 «Οποιαδήποτε δήλωση από οποιανδήποτε για την ποιότητα των κρεάτων μας κρύβει σκοπιμότητες και πιθανόν συμφέροντα από εισαγωγείς κρεάτων», είπε ο ΓΓ ΠΕΚ

 Το κράτος προσπαθεί να εμπλέξει πάλι ιδιωτικές εταιρείες, ακολουθώντας το πρότυπο ελέγχου για το χαλλούμμι, υποκρύπτοντας έτσι κρατικές ανεπάρκειες

.

Ο Υπουργός Γεωργίας πρότεινε δύο λύσεις:   

- Είτε να ενισχυθούν οι δομές των κτηνιατρικών υπηρεσιών  

-Είτε να αγοραστούν υπηρεσίες ελέγχου από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπήρξαν ωστόσο αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών.

Ο Υπουργός αντέτεινε να γίνει αξιολόγηση τον πρώτο χρόνο.

Συζητήθηκε και το πρόβλημα που προκύπτει με το μονοπώλιο.

Ο Υπουργός Γεωργίας, αφού ανέφερε πως η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως και δεύτερο σφαγείο προετοιμάζεται για σφαγή βοοειδών, υποστήριξε: 

  

-Να σπάσει το ολιγοπώλιο.

-Δεν θα γίνει το κράτος έμπορας.

-Εάν δημιουργηθεί ενδιαφέρον θα διευκολύνουμε.

Συζητήθηκε επίσης πρόταση νόμου για περαιτέρω στήριξη των κυπριακών αγροτικών προϊόντων εν καιρώ πανδημίας, με διάθεσή τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα