Πολεμικό σκηνικό στον απόηχο του κουρδικού δημοψηφίσματος

Στρατιωτικό συντονισμό με το Ιράν προωθεί το Ιράκ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με την αρμόδια εκλογική Επιτροπή το 92,73% των Κούρδων ψήφισε υπέρ.

Η συμμετοχή άγγιξε το 72%.Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

δεν οδηγεί σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο, μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλιο αρνήθηκε κάθε χρήση του αποτελέσματος, ως βάση διαπραγμάτευσης.

Το δημοψήφισμα, είπε, πρέπει να ακυρωθεί και ο διάλογος να αρχίσει επί τη βάσει του πλαισίου, που θέτει το σύνταγμα του Ιράκ.Θα επιβάλουμε τον ιρακινό νόμο, είπε, σ’ ολόκληρη την περιοχή του Κουρδιστάν, όπως προβλέπεται συνταγματικά.

Πολεμικό σκηνικό και μπλόκο από αεροπορικές εταιρείες

Το Ιράν και η Τουρκία, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κίνηση προς την απόσχιση των Κούρδων, πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορά τους με το Ιρακινό Κουρδιστάν.Τουρκικά στρατεύματα διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και με ιρακινούς στρατιώτες, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK, ανησυχεί για τις συνέπειες, που θα μπορούσε να έχει η

δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της.Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 13 αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν χθες σε επιδρομές τουρκικών αεροσκαφών στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν από αύριο τις πτήσεις από και προς τις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από σχετικό αίτημα των αρχών του Ιράκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός στο τελεσίγραφό του προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ζήτησε να παραδοθεί στην Βαγδάτη εντός τριών ημερών ο έλεγχος των συνόρων και αεροδρομίων.

Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε τις κουρδικές Αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση των απ' ευθείας διεθνών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Απαντώντας στις απειλές της Βαγδάτης, ο υπουργός Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Μοβλούντ Μουράντ, δήλωσε ότι τα αεροδρόμια Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια χτίστηκαν με τα χρήματα της αυτόνομης περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα