Ποιος ήταν ο ασθενής 0 στην Κύπρο και τι σημαίνει ο δείκτης Ρ0

Στον δρόμο της σταθεροποίησης οδεύει η Κύπρος με τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά να μειώνονται συγκριτικά με τις αυξητικές τάσεις που κατέγραψαν το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Ο δείκτης Ρ0 όπως και στην Ελλάδα έτσι και εδώ είναι κάτω του 1 πράγμα που υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι σε φθίνουσα πορεία. Σημειώνεται ότι τιμές πάνω του 1 δείχνουν το δυναμικό της επιδημίας για εμμένουσα μεταδοτικότητα. 

Διαβάστε εδώ: Αναλυτικά: Πότε ανοίγουν

καταστήματα,αρχίζουν εκδηλώσεις – Ο ρόλος καιρού/VID

Η μεταδοτικότητα προσδιορίζεται με βάση το βασικό αριθμό αναπαραγωγής που συμβολίζεται ως R0 και ορίζεται ως ο αριθμός των επιπλέον ατόμων που θα νοσήσουν κατά τη διάρκεια της νόσησης ενός κρούσματος.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στο Ράδιο Πρώτο ο Λεόντιος Κωστρίκης περιέγραψε μεταξύ άλλων την πορεία της επιδημίας στην Κύπρο κάνοντας αρχή από τις πρώτες μέρες του Μάρτη, όταν είχαν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα.

Δείτε επίσης: Κωστρίκης για κορωνοϊό: Κίνδυνοι από μετανάστες &το «άλογο» της οικονομίας

Όπως είπε χαρακτηριστικά ενώ αρχικά λέχθηκε ότι ο ασθενής 0 ήταν το ένα εκ των δυο κρουσμάτων που ήρθαν από Βρετανία και Ιταλία, στην πορεία διαφαίνεται ότι δεν ήταν αυτός ο ασθενής 0. Διευκρινιστικά, ο δρ.Κωστρίκης δήλωσε στο SigmaLive ότι κατά την δική του άποψη ο ασθενής 0 ήταν ο Βρετανός που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου.

Από κει και έπειτα η Κύπρος επιμένει στις ιχνηλατήσεις, μέσα απ’ τις οποίες διαφαίνονται οι τάσεις που θα οδηγήσουν και στην πολυπόθητη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα