Ποιος είναι ο δήμαρχος του Κιέβου -Από τα ρινγκ στην πρώτη γραμμή μάχης (ΦΩΤΟ)

Πέραν από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι που θεωρείται από πολλούς σε είδωλο της αντίστασης απέναντι στην ρωσική εισβολή, μια άλλη εμβληματική φιγούρα της Ουκρανίας, ο Δήμαρχος του Κιέβου αναδεικνύεται σε ήρωα της πόλης και του ουκρανικού λαού.

 «Αυτός ο πόλεμος είναι εναντίον ολόκληρου του ουκρανικού πληθυσμού» δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν θα παραδοθεί.

«Χιλιάδες πολίτες και παιδιά πεθαίνουν», τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως «πολεμάμε για τα σπίτια και τα

παιδιά μας, όλος ο πληθυσμός του Κιέβου είναι στο πόδι, κανένας δεν θα παραδοθεί. Πολεμάμε για τις αξίες μας». Ποιος είναι ο  Βιτάλ Κλίτσο του οποίου η εμβληματική φυσιογνωμία έχει τραβήξει το διεθνές ενδιαφέρον. 

Από τα ρινκ της πυγμαχίας στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το μίσος του για την Ρωσία και η  πολιτική του  σταδιοδρομία

Σε μια συνέντευξη μέσω Skype στην The Jerusalem Post την περασμένη Τετάρτη, ο  Κλίτσκο λέει ότι τα πρότυπά του για το πώς να κερδίζεις ενάντια σε όλες τις πιθανότητες είναι το Ισραήλ –μια χώρα που έχει επισκεφτεί και θαυμάζει– και ο IDF, ο οποίο; έχει καταφέρει να κινητοποιήσει και να μεγιστοποιήσει τους εφέδρους του.«Πρέπει να μάθουμε από το Ισραήλ πώς να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με κάθε πολίτη», είπε. «Αν αγαπούν τη χώρα, πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα. Έχουμε πολλά να μάθουμε από το Ισραήλ γιατί χρειαζόμαστε κάθε πολίτη να υπερασπιστεί το σπίτι του και το μέλλον του».

Ο Κλίτσκο έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τον Ουκρανό αρχιραβίνο Yaakov Bleich και άλλους Εβραίους ηγέτες. Η μητέρα του πατέρα του είναι Εβραία, και του έχει ειπωθεί πολλές φορές από  Εβραίους ότι θα ήθελαν να ήταν η γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του που ήταν μέλος της φυλής, ώστε να είναι Εβραίος σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο.

«Είμαι περήφανος που έχω εβραϊκό αίμα», είπε ο ίδιος.

Oι αγώνες στα ρίνγκ

Ο 50 χρονος Βιτάλ Κλίτσο αφού άφησε τον επαγγελματικό αθλητισμό το 2011, ασχολήθηκε με την πολιτική και από το 2014 είναι και ο δήμαρχος του Κιέβου. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά το κικ μπόξινγκ και το 1995 στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ένα χρόνο μετά βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες και αποβλήθηκε από την ομοσπονδία της χώρας του, χάνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Εκεί πήγε ο αδερφός του στη θέση του και πήρε το χρυσό μετάλλιο, ενώ είχε ρεκόρ καριέρας 195-15). Αυτό τον ώθησε στο να ασχοληθεί με την επαγγελματική πυγμαχία.

Στην επαγγελματική του καριέρα ο Βιτάλι κατέκτησε 15 παγκόσμιους τίτλους, ενώ είχε ρεκόρ 45-2. Η κυριαρχία του δημιούργησε την «Εποχή Κλίτσκο» καθώς μαζί με τον αδερφό του μπήκαν στο βιβλίο Guinness αφού έγιναν τα αδέρφια με τους περισσότερους παγκόσμιους τίτλους. Κατείχε το παγκόσμιο τίτλο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πυγμαχίας από το 1999 έως το 2000, το τίτλο του περιοδικού Ring το 2004 και το 2005, και το τίτλο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Πυγμαχίας δύο φορές μεταξύ 2004 και 2013. Συνολικά, ο Κλιτσκό έχει νικήσει 15 μαχητές για τον παγκόσμιο τίτλο Βαρέων Βαρών.

Πολιτική καριέρα

Ο Κλιτσκό ξεκίνησε επίσημα την πολιτική του καριέρα το 2006 όταν κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην εκλογή για τη θέση του Δημάρχου του Κιέβου. Το 2010 ίδρυσε το κόμμα Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση (ΟΔΣΜ) και εξελέγη στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος του. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία στις διαμαρτυρίες του Γιουρομάινταν. Ο Κλίτσκο είναι ένας από τους ανθρώπους που γεφυρώνουν την λεγόμενη «Πορτοκαλί» επανάσταση του 2004 με τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις που ξέσπασαν λίγες ημέρες μετά την απόφαση του να υπογράψει τη συμφωνία διασύνδεσης με την ΕΕ και συνεχίζονται μέχρι τις ημέρες μας.

Ανακοίνωσε μια πιθανή υποψηφιότητα για την Ουκρανική Προεδρία αλλά αργότερα αποσύρθηκε και υποστήριξε τον Πέτρο Ποροσένκο. Εξελέγη δήμαρχος του Κιέβου στις 25 Μαΐου 2014. Ο Κλιτσκό ήταν ο επικεφαλής του καταλόγου επικρατείας στις εκλογές του 2014 στο μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο αλλά επέλεξε να μην κρατήσει την έδρα του λόγω της εκλογής του ως δήμαρχος του Κιέβου. Στις 28 Αυγούστου 2015 το ΟΔΣΜ συγχωνεύθηκε στο μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο. Ο Κλιτσκό έγινε έτσι ο νέος ηγέτης του κόμματος. Ο Κλιτσκό επανεξελέγη δήμαρχος στις 15 Νοεμβρίου 2015. Ο Κλιτσκό αναβίωσε το ΟΔΣΜ και εγκατέλειψε το μπλοκ του Πέτρο Ποροσένκο, ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Ωστόσο, το ΟΔΣΜ δεν κέρδισε κάποια έδρα.

Η ιστορία του πατέρας του

Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός (στην πολεμική αεροπορία και υπηρέτησε στην Ανατολική Γερμανία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να καθαρίσει το Τσερνόμπιλ μετά την πυρηνική καταστροφή και το 1986 διαγνώστηκε με καρκίνο), ο ίδιος έχει υπηρετήσει και τώρα, μια δεκαετία μετά το τέλος της καριέρας του στην πυγμαχία, μπαίνει στο πεδίο μάχης, μαζί με τον αδερφό του.

O ίδιος είναι παντρεμένος με παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα