Ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους;

Η ευθύνη των επιθέσεων σκύλων στους ανθρώπους, σε κάθε περίπτωση βαραίνει τους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με τον Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλο Πίπη.

Ως εκ τούτου, τα μεγαλόσωμα ζώα θα πρέπει να είναι δεμένα με ανθεκτικό λουρί και να φέρουν φίμωτρο όταν βγουν περίπατο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήνονται χωρίς επιτήρηση ελεύθερα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο με αφορμή το νέο περιστατικό επίθεσης σκύλων ράτσας Ροντβάιλερ σε δυο γυναίκες στην Πάφο, ο κος

Πίπης ανέφερε ότι η επίθεση σκύλων σε άνθρωπο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελεί αδίκημα, με τις ποινές να περιλαμβάνουν χρηματικό πρόστιμο ή και φυλάκιση, αναλόγως με την περίπτωση.

«Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τα εκάστοτε είδη ζώων αυτού του είδους, οφείλουν από τον Ποινικό Κώδικα να λαμβάνονται όλα τα προστατευτικά μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός της διαφυγής των ζώων εκτός ελέγχου και χώρου διαβίωσής τους, αλλά και το παραμικρό ενδεχόμενο να καταστούν επικίνδυνα για τους υπόλοιπους πολίτες», είπε.

Ερωτηθείς αν η εκπαίδευση των σκύλων είναι υποχρεωτική, ο κος Πίπης απάντησε ότι θέμα επαφίεται στην ευχέρεια του κατόχου, ενώ η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στην είσοδο της περίφραξης της περιοχής του ζώου είναι υποχρεωτική.

«Αυτό που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, είναι πως όποιας εκπαίδευσης κι αν τύχει το ζώο, δεν έχει τη λογική του ανθρώπου και δεν μπορεί να γνωρίζει ή να αντιλαμβάνεται έστω και τις καλύτερες των προθέσεων με τις οποίες ο άνθρωπος τα πλησιάζει. Είναι δυνατόν να εκλάβουν τις καλές μας προθέσεις ως επικίνδυνες για τα ίδια. Έτσι, είτε για να προστατεύσουν τον χώρο τους είτε επειδή υπάρχουν κουτάβια, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτεθούν στους ανθρώπους», τόνισε.

Επισήμανε δε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρκα και χώροι που απαγορεύεται να προσεγγίζονται από ζώα, κάτι το οποίο ρυθμίζουν οι τοπικές αρχές, παρέχοντας την κατάλληλη σήμανση.

«Ο ποινικός κώδικας αναφέρει ρητώς στο σημείο της αμέλειας ότι τα σκυλιά θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνα, ανεξαρτήτως μεγέθους, φυλής και χαρακτήρα, καθώς δεν μπορείς να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πώς θα αντιδράσει υπό συγκεκριμένες συνθήκες», είπε και πρόσθεσε ότι ορθότερο είναι τα παιδιά να μην παίζουν με σκυλιά χωρίς επιτήρηση, καθώς υπήρξαν περιστατικά με ζώα που υπό κανονικές συνθήκες ήταν φιλικά, αλλά κατέληξαν επικίνδυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα