Ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν στις Αρχιεπισκοπικές και ποια η διαδικασία

Εντός Δεκεμβρίου και συγκριμένα στις 18 του μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε τη Δευτέρα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ανέφερε ότι θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του Τριπροσώπου από το λαό, το οποίο θα παραπεμθεί στην Ιερά Σύνοδο. «Αν υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, καθώς το σημείο αυτό είναι οριακό, θα συνέλθει και πάλι η Ιερά

Σύνοδος για να αποφασίσει περί της αλλαγής της ημερομηνίας» εξήγησε ο Μητροπολίτης.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι με τροποποίηση του καταστατικού θα δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με τη φωτογραφία τους ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου.

Επιπλέον στην ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως στα Εκλογικά Κέντρα προεδρεύουν κυβερνητικοί λειτουργοί και όπως σε αυτά παρίστανται εκπρόσωποι των υποψηφίων. Η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε την ευθύνη της ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων και της προετοιμασίας των εκλογών στον Ιωάννη Χαριλάου, διευθυντή του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα είναι οι πρώτες, που διεξάγονται με τον νέο καταστατικό χάρτη της κυπριακής Εκκλησίας, που εγκρίθηκε το 2010.

Με βάση αυτόν, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η εγγραφή των ξένων πολιτών, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι πρώτα θα καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και θα αναρτηθούν. Όπως είπε, όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι, όπως οι πολίτες άλλης χώρας, έχουν τρεις μέρες για να υποβάλουν ένσταση ώστε να εγγραφούν. Η εγγραφή, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνοδεύεται από υποβολή δικαιολογητικών ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και ότι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Για να αποδείξουν το τελευταίο θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό βάπτισης από τη χώρα τους, κατάλληλο και κυρωμένο. Ερωτηθείς αν μπορούν να το πράξουν με πιστοποιητικό γάμου, είπε ότι αυτό θα μπορεί να γίνει δεκτό μόνο αν αναγράφει ότι το πρόσωπο αυτό που αιτείται εγγραφής, είναι Ορθόδοξος.

Διαβάστε επίσης: 

Λεμεσού για αρχιεπισκοπικές: Θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση της Eκκλησίας

Στις 18 Δεκεμβρίου με ψηφοδέλτιο οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, Αρχιεπισκοπικές,poioi, archiepiskopikes