Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνου και προίκα του μωρού

Με δυο σημαντικά βοηθήματα προς τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, προχωράει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την κοινωνική του πολιτική.

Από την πρωτοχρονιά αρχίζει η καταβολή του επιδόματος τέκνου σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού.

Δικαιούχοι είναι όσοι:

Έχουν νόμιμη και αδιάκοπη διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία επί 5 έτη, ενώ μέχρι
τώρα ο χρόνος διαμονής ήταν τα 3 έτη. Το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα για ένα τέκνο έχει οριστεί στις 49.000 ευρώ και για δύο τέκνα στα 59.000 ευρώ. Για κάθε επιπρόσθετο τέκνο, το όριο αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι προηγουμένως, το ανώτατο εισόδημα οριζόταν στις 59.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων. Η περιουσία τους δεν ξεπερνά το 1,2 εκ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό συνυπολογίζονται όσα από τα περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν εντός των τελευταίων 2 ετών, πριν την υποβολή της αίτησης. Εδώ, δεν συνυπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία που πωλήθηκαν για λόγους υγείας και παιδείας. Όσον αφορά στους μονογονιούς, δικαίωμα στο επίδομα τέκνου αποκτούν πλέον και οι πολίτες τρίτων χωρών, καθώς έχει διαγραφεί από τη νομοθεσία η διάταξη που επέτασσε οι δικαιούχοι να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ποσά του επιδόματος, διαμορφώνονται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Προίκα του μωρού

Όσον αφορά στην «προίκα του μωρού», της οποίας η εφαρμογή περιλαμβάνει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2017 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πρόνοιας, σκοπός της είναι «η μείωση της υλικής στέρησης και ο περιορισμός του κινδύνου του κοινωνικού αποκλεισμού των επωφελούμενων οικογενειών, μέσω της παροχής καθορισμένων βασικών καταναλωτικών αγαθών δωρεάν, καθώς και με την επιδίωξη συνοδευτικών μέτρων που αφορούν κυρίως στην καθοδήγηση και δικτύωση με σημαντικές Υπηρεσίες».

Το πακέτο της «Προίκας του Μωρού» δεν περιλαμβάνει μετρητά, αλλά βασικά καταναλωτικά αγαθά συνολικής αξίας €1.649, όπως εξοπλισμό, λευκά είδη, βρεφικές πάνες και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας για μωρά.

Δικαιούχοι είναι:

Οικογένειες με παιδί/παιδιά που γεννήθηκε/γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2017, καιΟικογένειες που οι γονείς είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος ή που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία πιστοποιούνται με σχετική έκθεση αρμόδιου κοινωνικού λειτουργού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη σχετική αίτηση από τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών ή και από την ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη διεύθυνση www.mlsi.gov.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα