Ποινή κάθειρξης 15 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας για τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ

Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών στον επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων " Μεμοριάλ", στην περιοχή της Καρέλιας, Γιούρι Ντμίτριεφ, ο οποίος κατηγορείται "για βίαιες πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα" σε βάρος της ανήλικης θετής του κόρης, για παραγωγή παιδικής πορνογραφίας με την συμμετοχή της και για παράνομη φύλαξη τμημάτων όπλου.

Την σχετική δήλωση έκανε ο δικηγόρος του ιστορικού Βίκτορ Ανούφριεφ, επισημαίνοντας ότι

αύριο θα εκθέσει τις απόψεις στην απολογία του. Τον Απρίλιο του 2018, το δικαστήριο της πόλης Πετροζαβόντσκ δικαίωσε τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες περί παραγωγής παιδικής πορνογραφίας με την συμμετοχή της θετής του κόρης, θεωρώντας τον ως ένοχο για την κατοχή τμημάτων πυροβόλου όπλου.

Ωστόσο, εν συνεχεία, το Ανώτατο δικαστήριο της Καρέλιας ακύρωσε την απόφαση, δίνοντας εντολή να επανεξετασθεί. Στα τέλη Ιουνίου του 2018 ασκήθηκε εκ νέου ποινική δίωξη εναντίον του, με την κατηγορίας της διάπραξης βίαιων ενεργειών σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος της θετής του κόρης και συνέλαβαν τον Ντμίτριεφ. Στις 9 Οκτωβρίου συγχώνευσαν τις δύο υποθέσεις σε μία. Ο επικεφαλής του "Μεμοριάλ" Γιούρι Ντμίτριεφ, είναι ερευνητής των σταλινικών διώξεων. Στις δεκαετίες του 1990 -2000 ανακάλυψε μερικές τοποθεσίες μαζικών εκτελέσεων στον βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας που έγιναν την περίοδο του 'Μεγάλου Τρόμου', όπως είχε χαρακτηρισθεί η περίοδος των μαζικών διώξεων επί Στάλιν.

Οι υποστηρικτές του Ντμιτριεφ συνδέουν την ποινική του δίωξη με το πολυετές έργο του ιστορικού για την αποκατάσταση της μνήμης των σταλινικών διώξεων. Τον Ιούνιο, μερικές εκατοντάδες ξένοι επιστήμονες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι με επιστολή την οποία υπέγραψαν, ζητούσαν την απελευθέρωση του Γιούρι Ντμίτριεφ. Έκκληση συμπαράστασης προς τον επικεφαλής της οργάνωσης "Μεμοριάλ" στην Καρέλια, που ανέβηκε στην παλτφόρμα Change.org , την είχαν υπογράψει περισσότερα από 15.000 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα